• Versiering op het Pantarijn tijdens Paarse Vrijdag

    Kasper ter Horst

SHOUT geeft reeks seksuele diversiteitslessen op het Pantarijn

16-12-2016, 17:30 | Lezersnieuws | Shout Wageningen

Wageningse LHBT-belangenvereniging SHOUT heeft de afgelopen twee weken een reeks voorlichtingslessen gegeven op middelbare school het Pantarijn, om de acceptatie voor seksuele diversiteit onder jongeren te vergroten. De lessen worden gegeven rondom Paarse Vrijdag, de landelijke dag tegen homofobie in het onderwijs.

'Voorlichting over seksuele diversiteit op middelbare scholen is nu wettelijk verplicht, en in onze ervaring ook broodnodig' stelt de coördinator van het voorlichtingsteam van SHOUT, Lucie Vermeulen. 'Jongeren gebruiken zonder na te denken 'homo' als scheldwoord, en het onderwerp is vaak taboe om over te praten met vrienden. Soms komen er hele heftige reacties uit klassen. SHOUT beoogt de discussie open te gooien, en te laten zien dat niet-hetero's ook gewoon maar mensen zijn.'

Het voorlichtingsteam bestaat uit een groep vrijwilligers, veelal studenten van Wageningen University, die zichzelf als LHBT (lesbisch, homo, biseksueel of transgender) identificeren. 'In de lessen vertellen de voorlichters onder meer hun eigen coming-out verhaal. Doordat ze zich kwetsbaar opstellen, kunnen de leerlingen met hen meeleven en dit vergroot de empathie, en daarmee hopelijk het respect voor de medemens. Ook wordt het op deze manier veiliger voor jongeren om uit de kast te komen op school.' zegt Vermeulen.

De lessen worden gewaardeerd door de scholen, want er zijn veel scholen in de omgeving waar SHOUT jaarlijks terugkomt. Naast het Pantarijn zijn dit onder andere Het Streek in Ede, het Helicon in Kesteren, het Hendrik Pierson College in Zetten, en ook enkele Wageningse basisscholen. 'Enerzijds zie ik steeds meer leerlingen met een open en liberale houding t.o.v. seksuele oriëntatie en anderzijds lijkt de kloof met leerlingen met een allochtone achtergrond groter te worden. We hebben samen een opgave om hier in de toekomst bewust iets mee te doen', zegt Magda docent van het Pantarijn om het belang van de voorlichtingen te onderstrepen.

Voor meer informatie over onze gratis voorlichtingslessen en aanvragen kunt u terecht op onze website www.shoutwageningen.nl of mailen naar info@shoutwageningen.nl