• Hans luistert aandachtig naar Erik

    Frans Castelijn

Renkumse Molen levert zijn eerste nieuwe molenaar af

06-12-2017, 16:01 | Lezersnieuws | Franciscus C Castelijn

Gelezen in De Gelderlander van 5 december: "Oud-Hollandse, ambachtelijke beroepen mogen niet verdwijnen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet met een reddingsplan komt om oude ambachten, zoals o.a. molenaar, in stand te houden".

Verleden week deed Hans Willemsen met goed gevolg zijn molenaars examen. Na een opleiding van ruim 2 jaar in onder meer de Renkumse Molen o.l.v. de molenaars Mees van Norden en Erik van Ark was het dan zover: de in 2013 geheel gerestaureerde molen leverde zijn eerste nieuwe molenaar af.

Natuurlijk is de eigenaar van de Renkumse molen apetrots dat zijn molen nu al vooruit loopt op het bovengenoemde reddingsplan. De molen draait elke zaterdag en maandag en dit is alléén mogelijk dankzij het werk van deze ambachtslieden. Daarboven zorgen zij ook voor de opleiding van nog eens 5 (nu nog) leerling molenaars, waaronder een vrouw. Te lezen in het artikel in de Gelderlander was: "Ambachtslieden kunnen lastig een opvolger vinden" gaat dus niet op voor Mees en Erik die nu Hans als collega erbij krijgen.

Dat zij dit werk kunnen doen wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van de overige vrijwilligers van de Stichting Exploitatie Renkumse molen met als hoofdtaak: geld genereren voor de instandhouding van dit monument. De hele week staat de molenwinkel open voor de verkoop van kant en klare brood-, cake en koekmixen en originele cadeaupakketten. Rondleidinge op zaterdag. Nieuw is dat er vanaf nu ook cadeaubonnen te koop zijn.

Tevens zorgen de "vrienden van de molen" (plm. 200) voor een constante bron van inkomsten. Vanaf 10 euro per jaar doe je mee om deze molen draaiende te houden. Sponsoren vanuit het bedrijfsleven zorgen ervoor dat de molen ook op een andere manier in de schijnwerpers staat. Op 16 december a.s. letterlijk tijdens het lichtshow evenement "Glow in the Dark". De toegang is gratis maar toch hoopt de Stichting in de diverse kramen en de molenwinkel weer een grote omzet ten bate van de molen te halen. En een dag later wordt de kerstmarkt in Wolfheze gehouden. De Kerstman komt op 23 december langs en op 30 en 31 december is de molen geopend voor de inmiddels traditionele verkoop van moliebollen. Deze kunnen vooraf besteld worden, dus dan géén wachtrij bij het afhalen!

Gelukkig heeft de Stichting na een vorige oproep in o.a.dit blad een gezonde aanwas van vrijwilligers die al die werkzaamheden met veel plezier uitvoeren.

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken: http://www.renkumsemolen.nl