• Dynamieken in het samengestelde gezin zijn complex

    Stiefgoed

Perspectief voor 'gescheiden' kinderen

19-03-2019, 10:11 | Lezersnieuws | Caroline

Een scheiding is een levensgebeurtenis met een grote impact voor ouders. Voor kinderen is de scheiding het begin van een achtbaan: achtereen volgende situaties waar ze geen grip ophebben. Kwesties die in de achtbaan voorkomen zijn: een vertrekkende ouder, je ouders de helft (of meer) van de tijd missen, verhuizen naar een ander huis, je vrienden missen, naar een andere school gaan, wonen in twee huizen, leven in een samengesteld gezin, het beëindigen van het nieuw samengestelde gezin, weer opnieuw beginnen. 

Steeds meer kinderen hebben hiermee te maken. In de afgelopen 20 jaar is het percentage 15 jarigen dat niet meer bij beide ouders woont gestegen van 20 naar 30%. Dat betekent dat grofweg 1/3 van de kinderen op de middelbare school uit een scheidingssituatie komt. Ze hebben het hierdoor niet alleen thuis moeilijk. 

Het is een understatement dat het belangrijk is om deze kinderen te steunen. Wat betreft stiefcoach Caroline Sleurink uit Wageningen van de organisatie Stiefgoed is het een enorme kans om daarbij te kijken wat de ouders hier zelf in kunnen bijdragen. En meer specifiek de ouders die een nieuwe relatie begonnen zijn. Het zijn zo’n 70% van de vaders en 60% van de moeders die na een scheiding een nieuwe relatie beginnen. Onderzocht is dat binnen 5 jaar na de scheiding alle kinderen met het samengesteld gezin te maken krijgen, bij de vader of bij de moeder of allebei. Volgens Sleurink is de insteek van de ouders van belang zodat de kinderen worden ontlast.

Mooi is dat door de speciaal ontwikkelde aanpak voor de ouders van het samengestelde gezin, de kinderen niet belast hoeven te worden met therapie of gesprekken. Zij kunnen ‘gewoon’ kind zijn. Onderzoek leert namelijk dat als het goed gaat met de (stief)ouders in het samengestelde gezin er rust en harmonie ontstaat. Als dit fundament staat, gaat het ook goed met de kinderen.
De aanpak van Stiefgoed is er in eerste instantie op gericht om te onderzoeken wat er onder de waterlijn speelt. Onbewuste processen kunnen een enorme bom leggen onder het nieuw samengestelde gezin en veel spanning geven bij de kinderen. Dit bedreigt het succes van het nieuwe gezin.

Op 26 maart a.s. houdt Caroline Sleurink van de Stiefgoedvestiging in Wageningen een inloopspreekuur voor stellen met een samengesteld gezin van 19.00 – 21.00. Bij inschrijving kun je gebruik maken van een half uur gratis advies en informatie over het Stiefgoed traject. Inschrijven: www.stiefgoed.nl/wageningen