• De Rijn bij Renkum

  Karel Noy
 • Zorro de zwaan

  Karel Noy
 • Bever in de Jufferswaard

  Karel Noy
 • IJsvogel in de Jufferswaard

  Karel Noy

Nieuwe reeks Mooi Renkum: met GroenLinks op pad in eigen gemeente

08-08-2018, 17:08 | Lezersnieuws | GroenLinks

Het is wetenschappelijk bewezen: een mens wordt gelukkiger van de natuur. Wat een geluk dat Renkum zo rijk is aan natuurgebieden! GroenLinks vindt het belangrijk om de natuur in en om Renkum te koesteren en te beschermen.
Om samen te genieten van de mooie plekken in onze gemeente, begint GroenLinks Renkum met de maandelijkse reeks 'Mooi Renkum'. Daarin nemen verschillende inwoners  je mee naar de plek waarvan zij gelukkig worden. Want wat is het hier mooi!

Karel Noy fotografeert de Jufferswaard
Zodra Karel Noy een voet in zijn geliefde Jufferswaard zet, is hij de rust zelve. Met een soepele pas neemt hij de smalle kleipaadjes door de Uiterwaard, die zich langs de Rijn uitstrekt van papierfabriek Parenco in Renkum tot aan Wolfheze. De half ingestorte resten van de oude steenfabriek steken fotogeniek boven de knotwilgen uit. Tussen zomer- en winterdijk zijn verschillende plassen en beken, waar planten en dieren zich thuis voelen. ‘Hier ben ik ver weg van alle stress’, zegt hij.


Karel Noy wandelt hier al acht jaar rond met een camera in de aanslag. Eigenlijk sinds hij gestopt is met werken als vrachtwagenchauffeur. In die tijd heeft hij het gebied steeds mooier zien worden. Het wordt goed beschermd, er zijn vleermuizen in de steenfabriek komen wonen en er lopen paarden rond. Sinds een paar jaar huizen er ook bevers. Beesten van bijna een meter lang, vertelt hij. Hij spotte vossen, kluten, bevers, ijsvogeltjes, lepelaars zelfs, allerlei vlinders en talloze andere soorten. ‘In de lente is het hier het mooist’, zegt hij, terwijl hij een gedrongen boompje passeert. ‘Deze bomen staan dan volop in de witte, geurende bloesem. Dan ruikt het hier zo heerlijk!’ Hij passeert wandelaars en dagjesmensen die van de overvloedige zon genieten, maakt een praatje met ze.

De wandeling gaat langs een oud bruggetje van de steenfabriek, waar koeien omheen lopen, via doorkijkjes op de Rijn, naar binnenmeertjes vol geritsel en vogelgeluiden. Karel nadert een van de plassen in het gebied, waar kluten nestelen, grote rietsigaren wuiven en de begroeiing steeds een ander stukje van het uitzicht prijsgeeft. Noy spreidt zijn armen: ‘Kijk, dít is het. Dit is mijn Jufferswaard. Kijk nou toch eens!’

Dit is een verkort artikel. De hele tekst is te lezen op GroenlinksRenkum.nl.