• Remco de Kluizenaar en Taas van Herpen van zootels.nl op de Wageningse Bijenrotonde

Nieuwe Bijenrotonde Geertjesweg Wageningen

03-09-2015, 18:50 | Lezersnieuws | Remco de Kluizenaar

De eerste week van september liepen twee mannen met oranje hesjes met grote houten blokken over de rotonde Geertjesweg/Diedenweg in Wageningen. Veel geïnteresseerde voorbijgangers wilden weten wat er gebouwd werd of riepen "mooi ding", er van uit gaande dat er een nieuw kunstwerk geplaatst werd. Ook waren er veel schoolkinderen die vanaf de fiets riepen: "hé, is dat een bijenhotel?"

"Inderdaad, het is een bijenhotel," bevestigt Remco de Kluizenaar, Wageningse kunstenaar en één van de twee bouwers op de rotonde, "maar er is wel iets bijzonders mee aan de hand, want het hoort bij een ander bijenhotel in de Duitse partnerstad van Wageningen." Taas van Herpen, de andere bouwer van het bijenhotel, legt dit uit: "Rond pasen 2014 bouwden wij in Mörfelden-Walldorf een rotondekunstwerk genaamd 'Bienenbaum'. Dat hadden we gemaakt van een ruwe eikenhouten boomstam uit Renkum, waar we stukken uitgehaald hadden. Onderweg terug naar huis kwamen we ineens op het idee om de stukken boom die we er uit gezaagd hebben te gebruiken voor een bijenhotel in Wageningen." De Kluizenaar vervolgt: "We vonden het een mooi symbolisch idee: De boom is in tweeën verdeeld, zoals de twee helften van een vriendschapsarmbandje. In het contact tussen mensen van de beide steden zijn natuur en ecologie belangrijke gespreksonderwerpen. Zo staan de twee bijenhotels, samen uit één boom gemaakt, symbool voor de band tussen Wageningen en Mörfelden-Walldorf."

De mannen in oranje hesjes, Taas Van Herpen en Remco de Kluizenaar, verenigen zich in Zootels.nl, een inititatief dat mooi ontworpen bouwwerken maakt waar insecten en andere diersoorten profijt van hebben. Onder de vlag 'zootels' bouwden ze al eerder grote bijenhotels in Wageningen, zoals de 'bzz-halte' in het Arboretum en de twee meter hoge zeshoek in de tuin van het Bijenhuis aan de Grintweg. Van Herpen: "Het is wel leuk om nu op zo'n drukke rotonde aan één van de ingangen van Wageningen te mogen bouwen, zeker omdat deze rotonde meteen naast de vlinderrotonde ligt. We zijn blij met de toestemming van rotonde-beheerder Jaap Venendaal Groep en van de Gemeente. Nu hebben we in Wageningen ineens ook een bijenrotonde."