• Mireille Baart 7e in de Jungfraumarathon Zwitserland

    organisatie Jungfraumarathon

Mireille Baart zevende in prestigieuze Jungfrau marathon

12-09-2016, 12:40 | Lezersnieuws | Sjouke Venema

Pallas '67 atlete Mireille Baart is zaterdag 10 september als zevende dame gefinisht bij de Jungfrau marathon in Zwitserland. Deze bergmarathon is een van de zwaarste marathons in Europa. In totaal moeten er op de traditionele marathonafstand van 42,195 kilometer ruim 1800 hoogtemeters worden overwonnen.

"Van jongs af aan kom ik graag in de bergen. In mijn studententijd deed ik veel aan bergsport, en in de afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld tot een succesvol hardloopster. De Jungfraumarathon stond al een tijd op mijn lijstje omdat ik hier mijn passie voor hardlopen en bergsport kon combineren" vertelt Baart. "Wat mijn deelname extra mooi maakte was dat ik naar aanleiding van mijn prestaties op eerdere marathons bij de elite mocht starten." De start van de marathon is in Interlaken op 568 meter hoogte. Tot aan kilometer 25 is het parcours redelijk vlak met een paar korte klimmetjes. Even voorbij het 25 kilometer punt begint het echte klimwerk met de 'muur van Wengen', waar je ongeveer 500 meter klimt over een afstand van vier kilometer. In Wengen is het parcours even wat vlakker, maar al gauw gaat het weer steil verder omhoog. Eerst door bos, daarna over alpenweiden waar je een prachtig uitzicht hebt op de hoogste toppen van het Berner Oberland: Jungfrau, Mönch en Eiger. Vervolgens loop je over de Morene, een smal pad over een bergkam, naar het hoogste punt Loucherflue op 2205 meter. De laatste anderhalve kilometer gaan bergafwaarts naar de finish in Kleine Scheidegg op 2061 meter. Baart bereikte als zevende (van 986 dames) de finish in een tijd van 3:46:51 uur. "Ik had van te voren geen idee wat de impact zou zijn van de hoogtemeters en welke tijd ik zou kunnen lopen. Binnen vier uur zou mooi zijn, maar ik wilde vooral gaan genieten. Ik ben erg blij dat het inderdaad gelukt is binnen die vier uur. Dat ik ook nog in de top 8 gefinisht ben was voor mij de kers op de taart, want de nummers 1 tot en met 8 zouden na afloop gehuldigd worden. Maar het allerbelangrijkste is dat ik volop heb genoten van de race" besluit Baart.

Aan de Jungfraumarathon deden nog twee andere Wageningers mee: Sjouke Venema volbracht de marathon in een tijd van 4:56:54 uur. Arie Cuppen van Pallas '67 deed dit jaar voor de tiende keer mee en bereikte de finish na een tijd van 6:06:58.