Luise Gabbert beste WSDV’er op EK-jeugd

10-08-2018, 09:10 | Lezersnieuws | frederic

Echt potten breken kon de WSDV-jeugd niet op de Europese damkampioenschappen. De grote afvaardiging van Team NL KNDB veroverde in Vilnius (Litouwen) alles bijelkaar drie podiumplekken maar voor de zes jongens en meisjes van de Wageningse topdamclub was een vijfde plaats het hoogst haalbare.

Daarvoor tekende bij de pupillen meisjes Luise Gabbert. Ze begon en eindigde ijzersterk maar door een inzinking in het middengedeelte moest ze met 11 uit 9, op drie punten afstand van het eremetaal, genoegen nemen met een plek in de subtop. Fernande de Graaf startte desastreus maar herpakte zich knap en eindigde nog met acht punten in de middenmoot.

Machiel Weistra scoorde van de WSDV-delegatie de meeste punten (12) wat bij de aspiranten goed bleek voor een zesde plaats. Hier zat alles heel dicht bijelkaar want het toptrio had slechts één puntje meer. De Europese kampioen van vorig jaar speelde een wisselvallig toernooi maar toonde tot twee keer toe wel een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Na twee volkomen onnodige nederlagen (tegen de zwakke Est Hans Robert Kannukene en de latere Poolse kampioen Gunnars Gribuska) kwam hij ijzersterk terug wat echter net niet genoeg bleek. Akosh Kardos deed het redelijk en sprokkelde zijn gemiddelde bijeen. Hij won twee keer, produceerde vijf remises en verloor twee keer, onder andere van Weistra, goed voor plek 20.

Bij de aspiranten meisjes kwam Marie Gabbert eveneens tot 9 uit 9, waarmee ze op de zestiende plaats eindigde. Bij de welpen deed de piepjonge Csongor Barfai een schat aan ervaring op. Als nummer 25 veroverde hij toch nog twee scalpen en speelde twee keer remise.

Ook bij het afsluitende EK rapid en EK blitz kon geen prijs worden gepakt. Machiel Weistra had bij het blitz evenveel punten als de nummer drie maar moest met de zevende plaats genoegen nemen.