• Safety deal, ondertekend door leerlingen groep 8 Don Bosco School

    Daan Steenman / Veilig Verkeer Nederland

Les over het gebruik van mobieltjes in het verkeer

21-06-2016, 13:05 | Lezersnieuws | Daan Steenman

De kinderen uit groep 8 van de Don Bosco School uit Renkum hebben op vrijdag 17 juni van Veilig Verkeer Nederland een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van mobieltjes in het verkeer; het motto van de les was "aandacht op de weg".

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval! Een op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere is betrokken wordt veroorzaakt door smartphonegebruik.

Busbedrijven luiden de noodklok omdat zich dagelijks gevaarlijke situaties door afleiding in het verkeer voordoen.

Afspraken maken

Samen met de kinderen is er gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van een mobiele telefoon. De kinderen konden ervaren wat afleiding met je doet. Zij hebben samen oplossingen bedacht en afspraken gemaakt. Enkele van deze afspraken zijn geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen samen ondertekend en in de klas opgehangen. De afspraken die de meeste leerlingen onderschreven, waren (1) "onderweg zet ik het geluid van mijn mobiel uit" en (2) "mijn mobiel stop ik in mijn tas".

De App Fietsmodus

Fietsmodus verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht laten we jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren.

Deelnemers die veel en minder fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij 6 keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje, bij 12 keer op een speakerboxje en bij 18 keer op een trendy fiets. Er zijn het hele jaar prijzen beschikbaar. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken. Meer informatie over de app is te vinden op https://fietsmodus.nl/.

De les van Veilig Verkeer Nederland is mogelijk gemaakt door ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. De App Fietsmodus is een initiatief van het Ministerie van I&M.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving. VVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat!