• Burgemeester van Rumund beantwoordt vragen van leerlingen.

  Vredeseducatie
 • De redactieleden werken aan de brieven aan de Tweede Kamer en wereldleiders.

  Vredeseducatie
 • De brieven aan Obama en Poetin worden voorgelezen.

  Vredeseducatie
 • De Peace Challenge daagt jongeren uit vrede te maken.

  Vredeseducatie
 • Met Mayor for Peace, burgemeester Van Rumund op de groepsfoto.

  Vredeseducatie

Leerlingen Pantarijn schrijven brief over Atoomwapens aan Tweede Kamer

21-12-2016, 15:52 | Lezersnieuws | Stichting Vredeseducatie

Tientallen leerlingen namen tijdens de Pantarijnweek deel aan de workshop "Atoomwapens de wereld uit". Speciale gast was burgemeester Geert van Rumund, die lid is van het bestuur van Mayors for Peace. Een wereldwijde organisatie van meer dan 7.000 burgemeesters, die zich verzetten tegen atoomwapens.

Nadat allerlei feiten en meningen over atoomwapens werden verwerkt, maakten leerlingen in werkgroepen schetsen voor een monument en ontwierpen zijn een Peace Challenge, om leeftijdgenoten uit te dagen tien dagen lang, elke dag een klein gebaar van vrede te maken. Een andere werkgroep vormde een redactie om met een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en de wereldleiders Obama en Poetin, de zorgen en meningen van de leerlingen over te brengen.

In de brief schrijven de leerlingen dat ze tijdens de workshop hebben geleerd over vrede en waarom ze die moeten bewaren, maar ook hoe oorlogen met atoomwapens, de vrede binnen enkele minuten volledig kunnen vernietigen. Verder schrijven de leerlingen: "Bij de atoombommen die in 1945 op Hiroshima en Nagasaki zijn gevallen, zijn honderdduizenden onschuldige slachtoffers gevallen. Geen enkel land wil zo'n aanval op zijn naam hebben en al zeker niet nu de bommen vele malen sterker zijn geworden. Wij denken daarom: Als de bommen enkel worden gebruikt om te dreigen, waarom schaf je ze dan niet helemaal af? En als dit niet gaat, waarom verminder je dan niet de hoeveelheid?"

Veel leerlingen ondertekenden de brief, net als Burgemeester van Rumund. De workshop werd verzorgd door medewerkers van de Stichting Vredeseducatie.