• Luchtlanding op de Ginkelse Heide

    .

Leerlingen Dorenweerd College springen boven Ginkelse hei

18-06-2018, 10:24 | Lezersnieuws | Dorenweerd

DOORWERTH – Twee leerlingen en een docent van het Dorenweerd College in Doorwerth maken bij de Airborne-herdenking in september van dit jaar een parachutesprong boven de Ginkelse Heide. Daarmee brengen ze een eerbetoon aan de soldaten die in 1944 in de omgeving landden in een poging de brug bij Arnhem te veroveren.

De school wil met deze activiteit nog meer aandacht besteden aan de gebeurtenissen van ruim 70 jaar geleden. Leerlingen van de brugklas zijn altijd al aanwezig bij de bloemlegging op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek en derdeklassers doen in die periode een battlefieldtour langs verschillende historische plekken in de omgeving.

De leerlingen die een solosprong maken zijn Jort Huitink en Edgar Staadegaard. Deze zogeheten Airborne-ambassadeurs van de school worden vergezeld door docent Danny van Geest (geschiedenis).

,,We hebben met de leerlingen onder andere een weekend grondtraining gevolgd”, zegt docent Erik Lanters. ,,Daar hebben we geleerd hoe we uit een Dakota moeten springen en welke noodprocedures er zijn. Daarna hebben we vijf sprongen gemaakt.” Lanters en een derde leerling zouden zelf ook springen boven de hei, maar haalden niet op tijd hun brevet om zich in te kunnen schrijven voor de sprong.

De drie anderen springen op zaterdag 22 september boven de Ginkelse Heide bij de Airborne Luchtlandingen. Lanters: ,,Dat gebeurt met een bolletje, een parachute waarmee je bijna niet kunt sturen. Je gaat vanaf een hoogte van 900 meter en maakt dan een soort zachte vrije val. Het is echt iets anders dan springen met een matras.”