Jan Groenendijk ook in Boedapest op erepodium

10-06-2018, 20:56 | Lezersnieuws | frederic

Jan Groenendijk haalde ook op het open kampioenschap van Hongarije het erepodium. Na zijn derde plaats in Ivoorkust moest hij in Boedapest het brons samen met de Rus Alexander Getmanski delen. De 19-jarige Wageningse topdammer begon ijzersterk met drie overwinningen op rij. Fabian Snijder, clubgenoot Marcel Monteba en de sterke Bas Messemaker werden aan het spit geregen. De zo fel begeerde vierde winstpartij bleef echter uit. Hij remiseerde met de Russen Ivan Trofimov (tweede) en Getmanski, de Nederlandse toernooiwinnaar Alexander Baljakin, de Oekraïener Artem Ivanov en de Wit-Russische zusjes Darja en Olga Fedorovich.

Groenendijk was in Boedapest vergezeld van trainer/coach Rik Keurentjes en nog vijf clubgenoten. Marcel Monteba bereikte in dit sterke, ruim vijftigkoppige veld met een score van 10 uit 9 een zeventiende plaats. Hij verloor een spectaculair duel van wereldtopper Martijn van IJzendoorn maar hield de Oekraïense grootmeester Yuri Anikeev op remise. Daarnaast triomfeerde hij drie keer, onder andere tegen de jonge WSDV’er Akosh Kardos.

Machiel Weistra deed de broodnodige ervaring op en scoorde zijn gemiddelde waarmee hij 28ste werd. Ivanov, Snijder en Wouter Wolff waren hem te machtig maar Jan Terpstra, Andy Damen en Johan Stins kregen klop van de 15-jarige coming-man die komend seizoen zijn opwachting in de ereklasse maakt. Hij deelde de punten onder andere met Ester van Muijen voor wie het toernooi al bijna niet meer stuk kon na knappe remises met de grootmeesters Van IJzendoorn en Anikeev. In de derde ronde miste ze een combinatieve winst tegen Darja Fedorovich en verloor nog. Ook tegen de Oekraïense Viktoriya Motrichko ging het mis. Ze remiseerde nog vier keer en won alleen van Andy Damen, goed voor plek nummer 31.

Voor de 13-jarige Akosh Kardos was Boedapest een prima leerschool. Hij deed het met een score van -1 helemaal niet zo slecht met winst op de Duitser Tom Mankovski en de Pool Andrzej Jagiela. Hij verloor drie keer en speelde vier maal remise, wat hem een 34ste plek opleverde.

Jaap Vink klopte de Israëliër Shlomo Borochov maar verloor drie keer, onder andere van de sterke Mbongo. Zijn grootste wapenfeit was de remise met plaatsgenoot Marcel Monteba wat hem een blauwe vermelding opleverde. Met 7 uit 9 werd hij 39ste.