Jan Groenendijk in China wereldtop de baas

19-05-2019, 14:07 | Lezersnieuws | frederic

Jan Groenendijk heeft weer eens een prestatie van formaat geleverd. De kopman van het Wageningse WSDV ging in het Chinese Henshui in een veld vol wereldtoppers met de eerste prijs aan de haal. Het betrof de prestigieuze IMSA World Masters waarvoor kwalificatie vereist was.

JG Superstar haalde de hoogste trede van het erepodium op het onderdeel blitz, dampartijtjes met een bedenktijd van vijf minuten en drie seconden per zet. Groenendijk, die 23 uit 17 scoorde, won acht keer met zijn zege op zijn Afrikaanse rivalen Jean Marc - El Animal - Ndjofang en Thomy Mbongo als meest aansprekende wapenfeiten. Hij moest zich alleen aan oud-wereldkampioen Alexander Schwarman en in de laatste ronde - door een blunder - aan de Chinees Yiming Pan gewonnen geven. Schwarzman had dezelfde score als Groenendijk wiens enorme productiviteit de doorslag gaf. 


Bij het andere onderdeel, rapid (halfuurpartijtjes), ging het een stuk minder. Groenendijk begon desastreus met nederlagen tegen de Afrikaanse nummer twee Ncho Joel Atse en de Surinamer Guno Burleson. Hij remiseerde met drie zwakkere Chinezen maar won nog wel van de Rus Ivan Trofimov. Het leverde hem uiteindelijk een zeventiende en voorlaatste plaats op. 

Vrouwen


Namens WSDV had bij de vrouwen ook Heike Verheul kwalificatie voor dit evenement afgedwongen. Zij eindigde bij het blitz in de middenmoot: tiende van de achttien met een score van 18 uit 17. Ze verslikte zich in de top-Russinnen Matrena Nogovitsyna en Aysal Idrisova evenals in de Letse Elena Cesnokova maar legde haar wil op aan de Afrikaanse Biagne Elsa Negbre, de Oekraïnse Julia Makarenkova, de Amerikaanse Lublyana Turliy en de Chinese Ya Sai. Ook snoepte ze winnares Tamara Tansykkuzhina (Rusl.) een punt af. 


Bij Verheul bleek het rapid eveneens niet het beste onderdeel. Met een score van 5 uit 7 finishte zij als nummer vijftien. Zij remiseerde vijif keer maar ging in de vijfde en zesde ronde onderuit tegen de Poolse wereldkampioene Natalia Sadowska en de Oekraïnse Olga Baltazhy.