• Gitaardocent Sander Eggen

    Sander Eggen
  • Gitaardocent Sander Eggen

    Sander Eggen
  • Lesruimte Gitaardocent Sander Eggen

    Sander Eggen

Gitaarles in Heelsum

13-06-2018, 10:42 | Lezersnieuws | Sander

Gitaardocent Sander Eggen geeft al bijna 15 jaar gitaarles in Heelsum. In 2004 studeerde Sander af aan het conservatorium. ‘Ik heb gitaar, richting lichte muziek gestudeerd. Naast het lesgeven speel ik ook in diverse bands en muziekformaties.’ vertelt Sander. ‘Ik speel van jazz tot popmuziek, maar speel ook graag Braziliaanse muziek. De ritmes en mooie harmonieën maken deze muziek erg leuk om op gitaar te spelen.’

In Nederland hebben veel mensen de overtuiging dat je eerst goed moet kunnen spelen voordat je voor anderen muziek maakt of het podium op gaat. In Brazilië, maar ook in veel andere muziekculturen, gaat het vooral om samen muziek maken en beleven. Sander: ‘Ik ben een aantal keer in Brazilië geweest en speel regelmatig met mensen uit de Braziliaanse muziekscène. Bij concerten zingt en speelt iedereen mee en vaak zit de band midden tussen het publiek in plaats van op een podium.

Het samen muziek maken en beleven probeer ik ook over te brengen in mijn lessen. Kinderen die willen, mogen meespelen op de jaarlijkse leerlingenuitvoering. Het maakt niet uit of je nog maar net les hebt of al langer speelt. Gewoon lekker meedoen op je eigen niveau! Fouten maken is niet erg, bang zijn om fouten te maken wel. Ik probeer in de les kinderen zo snel mogelijk vertrouwd te maken met het instrument, zodat ze de vrijheid voelen om te spelen en niet alleen maar gericht zijn op het spelen van de goede noten. 

Dit jaar ben ik begonnen om met een groep volwassen leerlingen eens per maand rond de keukentafel samen liedjes te spelen. Volgend jaar wil ik dit uitbreiden met wat mensen die het leuk vinden om mee te zingen of wat percussie spelen. Mensen kunnen zo op een laagdrempelige manier ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken.

In mijn lessen spelen we veel populaire liedjes, naast stukken uit de bestaande lesboeken. Ik vind het leuk als leerlingen zelf met ideeën voor stukken komen. Liedjes spelen die je zelf leuk vindt werkt motiverend. Zo ontwikkel je een eigen smaak en stijl.’

Nu is het bijna vakantie maar vanaf september is er weer plek voor nieuwe leerlingen op zowel elektrische als akoestische gitaar. Je kunt altijd een vrijblijvende proefles aanvragen.

Zie www.deklankkast.net voor meer informatie.