Gerard Zijlema nationaal sneldamkampioen

10-06-2018, 21:44 | Lezersnieuws | frederic

Gerard Zijlema staat vooral bekend als de onvermoeibare coördinator van de befaamde jeugdopleiding van WSDV waaruit ondeer andere een wereldtopper als Jan Groenendijk is voortgekomen. Zelf kan hij bij tijd en wijlen ook heel aardig de schijven de goede kant op dirigeren. Zo slaagde hij er dit weekeinde in om de Nederlandse sneldamtitel in de wacht te slepen. Dat gebeurde in categorie B voor spelers met een rating tussen de 900 en 1100. Zijlema won vier partijen, remiseerde twee keer en verloor één partij. Met 10 uit 7 bleef hij de concurrentie een punt voor.

Op het hoogste niveau prolongeerde oud-wereldkampioen Roel Boomstra de titel. WSDV’er Matthias de Kruijf haalde de A-finale, op zich al een goede prestatie, en miste op een fractie de derde prijs. Bij de vrouwen werd het net als vorig jaar een nek-aan-nek-race tussen Olga Kamyshleeva en Heike Verheul. Weer won de Limburgse topvrouw, nu zelfs met de fenomenale score van 29 uit 15. Ze remiseerde alleen met Verheul die dat ook met Alie Beekman deed en dat bleek beslissend.

Na goud en zilver was er ook brons voor WSDV. Daarvoor zorgde Ivar Smijers die bij de pupillen alleen Simon Harmsma en – nipt – ook Emre Hageman voorrang moest geven. Mila Rijlaarsdam en Jasper Overbeek waren minder succesvol. Bij de junioren was er een zevende plek voor Robert-Jan van Steenbergen. Marie Gabbert haalde bij de aspiranten de grote finale waarin ze achtste werd. Zus Luise finishte een plek lager maar won wel de B-finale, terwijl Merel van der Heijden keurig de C-finale op haar naam schreef. Erik van Wingerden kwam bij de welpen een punt tekort voor het brons en werd vijfde. Ook Teun Beysens en Nathan van Beek vielen niet in de prijzen.