• Warmtepompen kunnen geluidsoverlast veroorzaken die schadelijk is voor gezondheid

    GB Renkum

GB wil geluidsnorm voor warmtepomp

20-05-2018, 23:06 | Lezersnieuws | GemeenteBelangen

De landelijke overheid schaft de verplichting om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten in juli 2018 af. In Renkum heeft de gemeenteraad begin 2018 besloten tot een algehele gasloze nieuwbouw. Daarnaast is er een groeiende groep inwoners die hun bestaande woning ook gasloos maken.

Een warmtepomp is een veelgebruikt alternatief om zonder gas een woning te verwarmen. De fractie van GemeenteBelangen voorziet daarom ook in Renkum, een toename van warmtepompen.

“Door het ontbreken van landelijke en lokale regelgeving rondom warmtepompen, voorzien we echter óók een toenemende geluidsoverlast door deze installaties. De compressor en de ventilator van een warmtepomp maken geluid, en dat zijn méér decibellen dan we ons realiseren. Als een halve straat zo’n unit buiten heeft staan, ontstaan er bromtonen waar je echt last van krijgt”, aldus fractievoorzitter Daniëlle van Bentem.

"In Den Haag zijn ze nog niet wakker, er is niets vastgelegd waar het geluid van zo'n pomp aan moet voldoen. GB wil niet achter de feiten aanlopen en het daarom nu lokaal regelen."

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) heeft een voorstel gemaakt waarmee gemeenten lokaal kunnen regelen dat buitenshuis geplaatste installaties, zoals warmtepompen, voldoen aan geluidsnormen. GB heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd hoe zij aankijken tegen het voorstel van de NSG.

Van Bentem: “GB steunt initiatieven om onze dorpen duurzaam te maken. Wij willen wel dat er een gezonde balans is met de gezondheid en het woongenot van inwoners. Zodat Renkum niet alleen duurzaam, maar vooral ook leefbaar blijft. De opmars van warmtepompen is prima, maar dan we moeten er wel meteen voor zorgen dat de geluidsoverlast binnen de perken blijft.”

De volledige vragen zijn te lezen op de site van GemeenteBelangen: www.gbrenkum.nl