Eerste Haïtiaanse koffie verkrijgbaar bij Puur Koffie

24-06-2018, 21:19 | Lezersnieuws | Margo

De Oosterbeekse ondernemingen Bureau M2 en Puur Koffie hebben samen het initiatief genomen om een Haïtiaans – Nederlandse koffie keten op te zetten. De eerste koffie is nu te koop bij Puur Koffie.

Haiti is een land met een lange en veel bewogen geschiedenis. In 1804 heeft het zich bevrijd van de Fransen. Na de bevrijding heeft het roerige politieke tijden gekend. De meest recente en bekendste zijn de dictaturen van vader en zoon Duvalier en Aristide.

Deze hebben geleid tot anarchie, het uit elkaar spelen van mensen, massale kap van bomen in de berggebieden, overstromingen en armoede. De aardbeving van 2010 en regelmatige cyclonen komen bovenop deze politieke situatie.

 

Haïti grootleverancier

Haïti is een land waar veel landbouwproducten makkelijk en goed groeien. De bodem en het klimaat zijn goed. Het land was groot leverancier van bijvoorbeeld suikerriet, koffie, cacao. Door lage wereldmarktprijzen en mismanagement is deze situatie nu 180º gedraaid. Haïti importeert nu bijna al zijn voedsel.

De wens van veel boeren is om weer trotse leverancier te worden van mooie producten. Ze willen weer bouwen aan een goede toekomst voor zichzelf en hun land.

 

Haïti – Nederland Koffieketen

De Oosterbeekse ondernemingen Bureau M2 en Puur Koffie en Mareus Emmanuel uit Haïti willen samen met de boeren van Fondwa en Dutch Barista Coffee bouwen aan deze betere toekomst. Dit doen ze door samen stap voor stap een koffieketen op te bouwen. 

De eerste koffie hiervan is nu te koop bij Puur Koffie. 

We zijn nu begonnen met het planten van nieuwe koffie & voedselbossen en het nog mooier van smaak maken van de koffie. 

Daarmee willen wij u in de toekomst een heerlijk en eerlijk product bieden!

 

Van idee tot eerste koffie

Het idee is tot stand gekomen op een mooie zomerse avond. Margo Meeuwissen van Bureau M2 werkt sinds de aardbeving in 2010 samen met de regio Les Palmes een samenwerking van vier gemeenten. Mareus Emmanuel is daar communicatie-adviseur. De regio Les Palmes en Bureau M2 werken aan een structurele herbebossing en het beperken van overstromingen. Een immense uitdaging.

Daarom hebben Margo Meeuwissen en Mareus Emmanuel besloten een eigen initiatief op te zetten. Margo Meeuwissen is op zoek gegaan naar een afzetmarkt in Nederland en kwam al snel een zeer geinteresserde Jan-Paul Fros van Puur Koffie tegen. Mareus Emmanuel is op zoek gegaan naar een gemotiveerde groep boeren en vond deze in Fondwa.