• Omslag boek

    Jan Kruip

De oorlogsdagboeken van frater Apollonius

04-03-2019, 23:15 | Lezersnieuws | Geert

Op vrijdag 8 maart 2019 zal het eerste exemplaar van "De oorlogsdagboeken van frater Apollonius" worden aangeboden aan "de Fraters van Utrecht" in De Bilt. Het betreft hier een bijzonder verhaal over een groep fraters, die samen met een aantal burgers uit Oosterbeek, tijdens de slag om Arnhem tussen de linies van de strijdende partijen terecht kwamen.
Na afloop van de strijd werden zij door de Duitsers gedwongen om te evacueren, evenals vele anderen in de regio Arnhem - Oosterbeek.  De fraters, een aantal burgers uit Oosterbeek en kort daarna een aantal professoren (met hun families) uit Wageningen werden opgevangen op de modelboerderij van de bekende familie Kröller Müller in het dorp Harskamp op de Veluwe. De dochter van Helene Kröller Müller was destijds de eigenaresse van deze modelboerderij.
Al een dag later begonnen de fraters een gaarkeuken en verzorgden dagelijks zo'n 500 maaltijden voor de vele evacués in Harskamp. Iedere dag struinden zij de wijde omgeving af op zoek naar voldoende voedsel.  Op een enkele dag na, is hen dat toch steeds weer gelukt tijdens deze laatste winter van de oorlog, die ook wel bekend staat als de hongerswinter.

In dat laatste oorlogsjaar ontstond er ook een liefdesverhouding, die in die tijd absoluut taboe was, tussen frater Apollonius en de huishoudster Sien Nijkrake, in dienst bij de Pastoor uit Oosterbeek.
Frater Apollonius besloot vervolgens om op 6 juni 1945 het klooster te verlaten om met deze huishoudster, Sien Nijkrake, een nieuwe toekomst op te gaan bouwen.
Op 7 juni 1945 kwam er echter abrupt een einde aan dit voornemen. De bevrijding voor de een bleek hier het einde van de ander te betekenen.
Het boek is geschreven door Geert van Tongeren, een 56 jarige inwoner uit Druten. Hij is de jongste zoon van "frater Apollonius", die na de oorlog gewoon onder zijn eigen naam; Arie van Tongeren, verder door het leven ging.

In het voorjaar van 2014 vond Geert van Tongeren zes dagboeken van zijn (al in 1993) overleden vader. Het betreft hier dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog.
In die periode was zijn vader een van de Fraters van Utrecht.

Vanaf het voorjaar in 2014 is hij diep in deze materie gedoken. Zo ontdekte hij dat de fraters onderdak hebben verleend aan Joodse onderduikers, dat ze een illegaal krantje hebben uitgegeven en nog vele andere zaken.

Het boek zal vanaf woensdag 6 maart te koop zijn bij boekhandel Meijer en Siegers en in de winkel van het Airbornemuseum te Oosterbeek, maar is ook te bestellen bij de reguliere boekhandel. Op dinsdag 12 maart, van 19.000 tot 20.00 uur, zal er in de bibliotheek van Druten de mogelijkheid zijn om het boek aan te schaffen en te laten signeren door de auteur.