• concertaankondiging Johannes Passion - J.S. Bach - Liefdesliederenkoor Oosterbeek

    ontwerp van Jo Lucassen

In de flow van Bach: zo bereidt het Liefdesliederenkoor Oosterbeek zich voor op Bachs Johannes Passion

02-03-2019, 21:12 | Lezersnieuws | Eveline

Op zaterdag 23 maart 2019 voert het Liefdesliederenkoor Oosterbeek de Johannes Passion van J.S. Bach uit in de Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopnemingkerk in Renkum.

Het Liefdesliederenkoor is al anderhalf  jaar bezig met de voorbereiding van dit mooie en dramatische werk. Hoe gaat dat eigenlijk, zo'n voorbereiding?

Het koor: verschillende rollen
Natuurlijk leert het koor eerst de noten. Maar dan komt al snel het overbrengen van emotie  en de betekenis van de tekst aan de orde, vertelt dirigent Marc Buijs. "Het koor speelt verschillende rollen in dit stuk. De ene keer als haatdragend volk, dat oproept tot kruisiging van Jezus. De andere keer als huichelachtige schriftgeleerden. Of het koor speelt dronken soldaten die dobbelen om Jezus' kleding. Het is bijna opera. In de koralen zingt het koor juist geen bepaalde rol. Die stukken zijn bedoeld als een soort reflectie op de gebeurtenissen. Het koor moet snel kunnen switchen van de ene rol naar de andere." Marc Buijs vindt afwisseling en plezier in zingen net zo belangrijk als beeldende uitleg van tekst. "Dat helpt allemaal om in de flow van de muziek te komen."

 

Solist op bezoek
Repeteert het koor ook met de zes solisten? Normaal gesproken niet, daar is geen budget voor, zegt Buijs. Maar de Duits-Nederlandse tenor Jan Kristof Schliep, die de rol van evangelist zingt, maakt een uitzondering. Hij komt speciaal een avond meerepeteren met het Liefdesliederenkoor. "Zo kan het koor wennen aan zijn manier van zingen en kunnen we de overgangen tussen de recitatieven van de evangelist en de koorstukken goed oefenen."
Ook het Parnassus Ensemble, het orkest bij de uitvoering van deze Johannes Passion, staat al in de startblokken. Altviolist en organisator Peter van Praagh: "Goede voorbereiding is essentieel, we hebben maar twee repetities met koor en solisten voor het concert. De orkestleden studeren hun partij individueel in. In de repetities gaat het om de puntjes op de i, bijvoorbeeld of je harder of zachter moet spelen. Je moet ook weten hoe de dirigent inzetten aangeeft."
Een mooi concert geven is het uiteindelijke doel van alle voorbereiding. Zodat het publiek straks ook in de flow van Bach komt.

Er zijn nog kaarten!
Reserveren voor het concert kan via www.liefdesliederenkoor.nl. Kaartjes kosten € 25, inclusief programmaboekje en drankje na afloop. Jongeren tot en met 16 jaar en CJP-pashouders betalen € 15.