• De Brinkschool (rechts) geconcentreerd op weg naar de Gelderse titel.

    Gerard Zijlema
  • De Jozefschool is blij met de tweede plaats.

    Gerard Zijlema

Brinkschool en Jozefschool voorop in Gelderse titelstrijd

11-02-2018, 13:50 | Lezersnieuws | frederic ivens

De welpen (t/m groep 6) van de Brinkschool en de Jozefschool, allebei uit Wageningen, leidden zaterdag in Ochten de dans op de Gelderse schooldamkampioenschappen. Bij de pupillen (groep 7 en 8) kon de Wageningse Johan Frisoschool zich niet in de strijd om de medailles mengen maar plaatste zich wel voor de halve finale van Nederland.

De organisatie was in handen van damvereniging WSDV uit Wageningen.

Bij welpen deden 14 teams mee en bij de pupillen waren 17 teams van de partij. In totaal streden zo'n 150 leerlingen om de titels. Met begeleiders, ouders, leerkrachten erbij waren in totaal ruim 300 damliefhebbers aanwezig in de mooie zaal van het Dorpshuis in Ochten.

Bij de welpen werden zeven rondes gespeeld volgens het zogeheten Zwitsers systeem, waarbij de computer de loting voor iedere ronde maakt op basis van de prestaties in de eerdere rondes. Er werd behalve voor het kampioenschap van Gelderland ook gestreden om plaatsing voor de volgende ronde. De acht hoogst geëindigde teams kwalificeerden zich voor de halve finales van Nederland (teams 9 en 10 mogen zich aanmelden als reserve), die zaterdag 21 april worden verspeeld. De finale heeft zaterdag 26 mei plaats.

De Brinkschool uit Wageningen slaagde erin in 7 rondes 13 punten te verzamelen. Alleen tegen plaatsgenoot de St. Jozefschool werd gelijkgespeeld. Op beide scholen zitten enkele kinderen die sinds kort damles krijgen bij damclub WSDV uit Wageningen.

De St. Jozefschool eindigde op een gedeelde tweede en derde plaats, samen met de Nederwoud uit Lunteren, maar had betere weerstandspunten.

Het derde Wageningse viertal, dat van de Montessorischool wist niet bij de eerste acht doorgaande teams te eindigen maar mag door de tiende plek als reserveteam nog hopen op deelname aan de halve finale van Nederland.

Pupillen

Bij de pupillen plaatsten de eerste vijftien teams zich voor de volgende ronde die ook voor deze categorie op 21 april wordt verspeeld. De Alfons Ariensschool uit Harderwijk maakte hier de de dienst uit. Het won zes keer en speelde eenmaal gelijk. Die prestatie kwam op naam van de Rehobothschool uit Ochten met daarin Marjory en Jamie Feyt die ook lid zijn van de damclub uit Wageningen. Die Rehobothschool werd op weerstand met 10 punten derde. Het zilver ging naar het eerste team van de Propschool uit Lochem dat 11 punten bijeensprokkelde. De Johan Frisoschool uit Wageningen werd achtste en gaat ook door naar de halve finale van Nederland.