• De Spreng loopt vol met gasten voor t Running Dinner

    Diek Rozeboom
  • Samen eten schept een band

    Diek Rozeboom
  • Heel gevarieerd eten!!

    Diek Rozeboom

Bijzondere benefietmaaltijd

22-11-2017, 15:31 | Lezersnieuws | Sietske Jansen

Afgelopen zaterdag ,18 november, vond er een zogenaamd Running Dinner plaats, georganiseerd door onze projectgroep van 3 kerken , nl de Geref Kerk van Renkum- Heelsum, de Hervormde gemeente Heelsum-Kievitsdel en de Hervormde Kerk van Renkum.

Wij ondersteunen al 3 jaar een noodhulpprogramma van Kerk in Actie voor Syrische Vluchtelingen in Syrië en omringende landen.

Om de onderlinge samenwerking te onderstrepen, wilden wij de afsluitende activiteit voor dit project bij alle 3 de kerken laten plaatsvinden. Zo ontstond het idee voor een "Running Dinner" op de 3 locaties.

Ook werd geïnformeerd bij het taalcafé in Renkum, of er belangstelling was om mee te eten en te koken. Dit is een ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten en andersom, aanwezig op de woensdagavond in Het Huis van Renkum.

Hier werd ons idee enthousiast ontvangen en ontstond er een mooie samenwerking.

Er waren zo'n 75 deelnemers aan de maaltijd, die bestond uit een bonte mengeling van zowel typisch Hollandse en Syrisch/ Arabische gerechten.

De start was om 16.00 uur in De Spreng bij de Gereformeerde Kerk, voor het voorgerecht: soep en diverse hapjes, variërend van roggebrood met haring tot gevulde druivenbladeren .

Er ontstonden al snel geanimeerde gesprekken en voor men het wist was het al tijd om te vertrekken naar de volgende locatie: Overweide, naast de Hervormde Kerk van Renkum. Men ging op de fiets of per auto, voor ieder die zelf geen vervoer had, was iets geregeld!

Hier stond een geweldig gevarieerd buffet opgesteld van zuurkoolstamppot tot biryani (libanees kip-rijst gerecht) en pannenkoeken voor de kinderen, want die waren er ook.

Tenslotte naar de laatste locatie: De Vosseheuvel, gebouw achter de Hervormde kerk Heeslum-Kievitsdel waar een heerlijk divers toetjesbuffet opgesteld stond. Bijna alles ging hier op en na de koffie, thee of warme chocomel was het dan echt tijd om weer naar huis te gaan.

Elke deelnemer ontving nog een boek "Mensen van Hoop", als dank en herinnering aan deze bijzondere maaltijd.

Zoals een van onze deelnemers naderhand beschreef:" Wat bijzonder om elkaar zó te ontmoeten. .

Het eten was súper, met zorg klaargemaakt en zó leuk om elkaars eetgewoonten en smaken te ontdekken!"

Kortom; een heel bijzondere maaltijd waarover nog lang nagepraat zal worden.

Ook de opbrengst voor het project was mooi: er kan weer 872 euro bijgeschreven worden voor noodhulp aan mensen die dit heel hard nodig hebben.