• Met het ophangen van het informatiebord is het hopveld echt af.

    Remko Zijlstra

“Hier telen we hop voor lokaal bier en blije kippen”

14-03-2018, 20:13 | Lezersnieuws | Matthijs

Hop, die is af. Bij de Wageningse zorgboerderij de Hoge Born was op 14 maart het hopveld officieel af. “In oktober presenteren we ons eerste 100 procent Wagenings bier.”

Hopteler Matthijs Kolpa hangt het bord op, samen met Remko Zijlstra van de Hoge Born en Stefan Duurkoop van Stadsbrouwerij Wageningen. Straks groeit hier op zes palen, ongeveer drie meter hoog, een soort van hopdak. Er komen vier variëteiten met in totaal zo’n 110 planten. En daaronder scharrelen 200 kippen van de Hoge Born. Het gaat om een testveld, waarbij de hop de kippen beschermd en de kippen het meeste werk doen.

De Nederlandse hopteelt is weer in opkomst. Sinds 2016 verschijnen er steeds meer kleine telers. Die hebben dan hooguit 300 planten en werken dan samen met een lokale brouwerij, zoals ook hier in Wageningen. Stadsbrouwerij Wageningen hoopt met dit veld al in oktober 2018 een écht lokaal bier met verse hop te kunnen presenteren.

Het hopveld zelf is ook een voorbeeld van lokale samenwerking. Zowel het Wagenings Hobbybrouwers Overleg, de Hoge Born als de Wageningse Weelde hebben een stukje bijgedragen aan het benodigde budget.

Bijzonder is dat het hopveld, in eerste instantie op een oppervlak van ongeveer 800 m², hier de kippen beschermt. Een mooie testcase, vindt Hans Janssen, de bedrijfsleider van de Hoge Born. Hij vertelt dat roofvogels elke week wel een kip verschalkten. Ze maken een duikvlucht op het open veld. De kippen durven ook niet tot achter op dat veld te komen. Hopelijk kan de kreet “Hier telen we hop voor blije kippen” op het bord dus waar gaat worden gemaakt!

Meehelpen met de oogst in september kan! Houdt daarvoor de website van Stadsbrouwerij Wageningen in de gaten. Meer weten over de Nederlandse hopteelt? Zie www.hoptelers.nl