• Binary Data 191973900
  • Aankondiging Thema avond Palmolie

    Kees Gast
  • Info lezing en film

    Kees Gast

Thema-avond Palmolie

16-04-2018, 12:22 | Lezersnieuws | Kees Gast

Datum:

donderdag 3 mei 2018, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Weverstraat 85
Filmhuis Oosterbeek
Oosterbeek

Palmolie: dilemma van ontbossing of ontwikkeling?

Op 3 mei organiseert de Fairtrade kerngroep Renkum een avond in het teken van dilemma?s over palmolie. Met een inleiding door Henk Moll en de film ?the Borneo Case?, in het Filmhuis Oosterbeek, aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

In het kader van de Fairtrade week zoekt de Fairtrade werkgroep van de gemeente Renkum de discussie over palmolie: het verbouwen van oliepalm en de desastreuze gevolgen daarvan. Ooit ging het over ontwikkeling van landen zoals Indonesi?, maar voor het aanleggen van palmolieplantages worden op enorme schaal regenwouden gekapt of platgebrand, in Indonesi? is dat nu inmiddels 9 miljoen hectare. De oliepalm levert palmolie, een waardevolle voedingsstof, en het levert werkgelegenheid op en daarmee inkomens voor de bevolking. Anderzijds betekent de massale kap van oerwouden verstoring van de biodiversiteit en worden tijgers, omdat ze er niet meer voldoende te eten vinden, uit hun natuurlijke omgeving verdreven en bedreigen de dorpen. De dorpen veranderen van karakter en worden soms weggevaagd door de aanleg van de plantages en de wegen die erbij horen. De investeringen gebeuren door grote beleggers, met steun van de landen waar de palmolie wordt gewonnen. De inwoners die na de ontwikkeling van hun land de ontbossing en gevaren daarvan ter discussie willen stellen, stuiten op veel weerstand. Ontwikkeling of ontbossing: voor dit dilemma is wereldwijd nog geen oplossing gevonden.

Henk Moll introduceert het thema op 3 mei in het Filmhuis. Hij studeerde ontwikkelingseconomie aan de Wageningen Universiteit en werkte 10 jaar in de tropen Vanaf 1982 onderzocht hij vanuit de Wageningen Universiteit de economische aspecten van tropische gewassen, met name de oliepalmketen in acht landen waaronder Colombia, Nigeria, Maleisi? en Indonesi? en publiceerde in 1987 "The Economics of Oil Palm". Ook daarna verrichtte hij onderzoek, bijvoorbeeld naar microfinanciering en de economie van veehouderij in ontwikkelingslanden.

Na zijn introductie vertonen we de film ?The Borneo Case? die in de vorm van een documentaire de strijd van de Maleisische Mutang en de Zwitser Manser op Borneo laat zien tegen de ontbossing en de investeerders die niet vatbaar blijken te zijn voor de gevaren van de methode waarmee deze lang zo gewilde spijsolie wordt verbouwd.

3 mei, Filmhuis Oosterbeek, toegang is gratis en aanvang om 20 uur. Aanmelding vooraf(via info@fairtradegemeenterenkum.nl)