Open dag tijdens Nationale Molendag

27-04-2018, 15:04 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 12 mei 2018, 10:00 tot 16:00

Locatie:

Molenweg 53
Renkumse Molen
Renkum

Open dag Renkumse molen

Op zaterdag 12 mei tijdens Nationale Molendag is iedereen van harte welkom op de Renkumse molen. Een mooie gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met dit unieke Renkumse erfgoed. Naast een gratis proeverij van bakproducten en molenijs, zijn er voor de kinderen oud-Hollandse spelletjes.

Molenaar Mees van Norden: ?Bezoekers kunnen de molen van binnen bezichtigen en wij staan klaar om vragen te beantwoorden of een rondleiding te geven. De ervaring leert dat ook kinderen vaak het naadje van de kous willen weten?. Daarnaast kunnen de kinderen zich vermaken met oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen, blikgooien, spijkerpoepen en spijkerbroekhangen.

Biologisch malen

De Renkumse molen is de enige nog functionerende molen in de gemeente. Sinds 2014 is hij weer in bedrijf. Een groep vrijwilligers waaronder een paar molenaars zorgt dat de molen twee dagen per week kan draaien en malen. ?Het graan is afkomstig van de biologische boerderij Veld & Beek in Doorwerth?, vertelt Mees van Norden. ?De molen is sinds kort gecertificeerd om biologisch te malen, dus alle producten zijn biologisch. Het meel wordt geleverd aan de Seelse Bakker in Doorwerth die er niet alleen brood van bakt, maar ook ontbijtkoek en roggebrood. Daarnaast zijn er allerlei bakmixen te koop in de winkel onderin de molen.?

Het maalproces

Het malen van koren in molens is een ambachtelijk en eeuwenoud proces. Grote houten assen en tandraderen brengen de kracht van de wieken uiteindelijk over op de molenstenen waartussen het graan wordt gemalen. Ook het hijssysteem waarmee de zware zakken met graan en meel op en neer getakeld worden, is door de wieken aangedreven. Op de stelling ? het houten balkon rondom de molen - heb je een fraai uitzicht over Renkum.

Meer informatie

De vrijwilligers zijn trots op ?hun? molen en verwelkomen u graag op deze speciale dag tussen 10.00u en 16.00u. Voor meer informatie over de Renkumse molen, zie www.renkumsemolen.nl