• Wageningse imkers Wim Grooters en Martin Verstegen

    Jocelyn Louwers

Open dag bij Wageningse imkers

05-07-2016, 07:51 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 9 juli 2016, 10:00 tot 16:00

Locatie:

Haarweg 18, Wageningen
Historische boomgaard achter woonhuis Haarweg 18

Zaterdag 9 juli wordt de 7e Landelijke Open Imkerijdag gehouden. In Wageningen is iedereen welkom aan de Haarweg 18 waar Martin Verstegen zijn bijenstal heeft in een prachtige hoogstam boomgaard uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ook in het Bijenhuis, het thuishonk van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging aan de Grintweg, wordt u door Wageningse imkers verwelkomd. De open dag start om 10 uur en duurt tot 16 uur.

Imkeren is een fascinerende hobby. Een volk bestaat uit zo'n 30.000 tot 50.000 bijen. Dit zijn bijna allemaal werksters (de vrouwelijke bijen). Een volk bestaat verder uit enkele honderden darren (de mannetjes bijen) en één koningin, de moeder van alle bijen in het volk. Elke bij weet precies wat haar te doen staat. In de eerste weken zijn dat huishoudelijke taken: de larven verzorgen, de woning schoon houden en op wacht staan en indringers verjagen. Bijen van 3 tot 4 weken oud worden 'gepromoveerd' tot haalbijen. Dan vliegen ze uit om stuifmeel, nectar en water te halen. Een bij die een goede drachtplant ontdekt heeft, communiceert de vindplaats aan de andere bijen door middel van de 'bijendans'. De manier waarop ze danst geeft de richting en afstand tot de vindplaats aan.

Van de nectar maken de huisbijen honing door er enzymen aan toe te voegen. Die enzymen zijn voor de mens heel nuttig bij de vertering van honing. Bij verhitting gaan die enzymen verloren. Verwarm honing daarom nooit tot temperaturen boven 40 oC! Gekristalliseerde honing kunt u het beste au bain-marie weer vloeibaar maken; dus door de pot honing in een bakje met lauw water te plaatsen.

Tijdens de open dag zullen de Wageningse imkers de bezoekers inwijden in de wondere wereld van de honingbij. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de bijenstal of de koningin zoeken in een demonstratiebijenkast, waar een klein bijenvolk achter glas te bewonderen valt. Natuurlijk kan er honing geproefd worden en is er Wageningse honing te koop.