• Edith Lammerts van Bueren

    Guy Akkermans

Onderzoeker Veredeling Lammerts van Bueren neemt afscheid van het Louis Bolk Instituut

01-12-2017, 11:40 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 7 december 2017, 16:00 tot 17:00

Locatie:

Generaal Foulkesweweg 1, Wageningen
Aula WUR
Wageningen

Vanwege het bereiken van haar pensioenleeftijd neemt Edith Lammerts van Bueren in december afscheid van het Louis Bolk Instituut. Zij is de afgelopen 40 jaar een belangrijk beeldbepalend persoon geweest voor de ontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland en Europa. Ter gelegenheid van haar afscheid organiseert het Louis Bolk Instituut op 7 december 2017 een minisymposium in Wageningen voor genodigden om de resultaten te vieren.

Meer dan drie decennia werken aan vergroening

Ruim 30 jaar is Lammerts van Bueren verbonden geweest aan het Louis Bolk Instituut waar ze zich gespecialiseerd heeft in biologische plantenveredeling. Zowel in Nederland als in Europa was zij de eerste die erin slaagde dit nieuwe onderwerp hoog op de agenda te plaatsen en een gezicht te geven, altijd vanuit de verbinding met andere soorten landbouw. Als veelgevraagd spreker heeft ze tijdens publieke debatten de wetenschap dicht bij de burger gebracht, alternatieven voor gentechnologie gepresenteerd en de meerwaarde van biologische veredeling aangetoond. Sinds 2005 bekleedt Lammerts de buitengewone leerstoel Biologische Plantenveredeling aan de Wageningen University. Zij schreef veel publicaties waaronder het eerste wetenschappelijke boek over biologische plantenveredeling. Voor haar aanjagende en verbindende rol voor vergroening en verduurzaming is zij op voordracht van het Louis Bolk Instituut dit jaar geëerd met een Koninklijke Onderscheiding. Daarnaast is zij in 2012 benoemd tot Nationale Held van de Smaak en heeft zij in november 2017 de IFOAM Recognition Award ontvangen, een blijk van waardering voor haar bijdrage aan internationale visievorming en beleid voor biologische landbouw.

Minisymposium in Wageningen

In Lammerts' werk hebben drie vragen centraal gestaan: welke gewaseigenschappen zijn wenselijk voor de biologische teelt? Hoe ontwikkelen we dergelijke rassen? En welke sociaaleconomische en juridische vraagstukken moeten we oplossen om geschikte rassen voor de biologische sector beschikbaar te hebben? Dit zijn ook de drie thema's die tijdens het minisymposium op 7 december aan bod komen, en waar zes vak- en sectorgenoten hun visie op geven. Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, zal de openingsspeech houden: "Natuurinclusieve landbouw: kader voor duurzame voedselproductie". Na de bijeenkomst houdt Lammerts van Bueren haar openbare afscheidsrede in de Aula van de Universiteit.