• Nederland Leest de toekomst

    CPNB

Nederland Leest: Met Ik, robot naar de film Ex Machina

03-11-2017, 17:10 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 19 november 2017, 15:00 tot 17:00

Locatie:

, Oosterbeek
Filmhuis Oosterbeek
Oosterbeek

Zondagmiddag 19 november draait in Filmhuis Oosterbeek Ex Machina, een SF-thriller over een computerprogrammeur die gevraagd wordt een vrouwelijke robot te testen die zijn baas gemaakt heeft. Het Filmhuis Oosterbeek draait de film ter gelegenheid van de campagne Nederland Leest, die dit jaar in het teken staat van robotica. Op vertoon van Ik, robot, het boek dat deze maand gratis verkrijgbaar is in de bibliotheek, krijg je € 2,- korting op de film.

Robotisering en artificial intelligence zijn actuele onderwerpen met grote relevantie. Op welke manieren kan de robotica en domotica ons werk en ons leven gemakkelijker maken? De nieuwe ontwikkelingen roepen echter ook vragen op. Wanneer wordt een robot van een voorwerp een levend wezen? Kun je een band opbouwen met een robot? Wat zijn de ethische consequenties van deze ontwikkelingen? Kunnen robotica onze levens ook op een negatieve manier gaan beïnvloeden? Het is belangrijk om hier als samenleving over na te denken en met elkaar over te praten.

Cadeau van de bibliotheek: Ik, robot

Leden én niet-leden van de openbare bibliotheek krijgen in november de bestseller Ik, robot van Isaac Asimov gratis, inclusief een verhaal dat Ronald Giphart samen met een robot schreef (zolang de voorraad strekt). Samen met de film Ex Machina en een lezing over robotica & ethiek spoort de bibliotheek je aan om het boek te lezen en er met anderen over te praten.

Over de film

Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb echter aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie, ondergebracht in het lichaam van een mooi robotmeisje.

Lees meer over Nederland Leest 2017 op www.bibliotheekveluwezoom.nl/nederlandleest