• Alfred Schnittke, Concert voor Koor

  ONK
 • Rob Vermeulen

  ONK
 • Oost-Nederlands Kamerkoor

  ONK
 • Musica Vocale

  MV

Musica Vocale en Oost-Nederlands Kamerkoor slaan handen ineen

23-02-2018, 22:11 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 10 maart 2018, 20:15 tot 22:30

Locatie:

, Wageningen
Petrus Canisiuskerk (Molenstraatkerk) Nijmegen
Wageningen

Het Oost-Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale hebebn de handen ineen geslagen voor een aantal concerten rond het monumentale Concert voor Koor van Alfred Schnittke.

Het Concert voor Koor van Schnittke (1934-1998) is een absoluut hoogtepunt van de 20e-eeuwse koormuziek en verdient het om vaker uitgevoerd te worden. Schnittke schreef de muziek in 1984/85 voor groot a-capella koor, een koor dat de vaak 16-stemmige muziek met diepe bas- en hoge sopraanpartijen met gemak kan uitvoeren. Schnittke schreef de muziek in de stijl van de traditionele Russisch-Orthodoxe kerkmuziek waar hij zijn eigen muzikale idioom aan toevoegde met prachtige harmonieën en schrijnende dissonanten. De emotionele tekst is uit het 1000 jaar oude gebedenboek van de Armeense monnik Gregor van Narek. Het Concert voor Koor is vol contrasten, is groots en aangrijpend, maar ook intiem en emotioneel; tragisch en ontzagwekkend, maar ook hemels en troostend.

Naast Schnittke's Concert voor Koor worden nog enkele andere Russische koorjuweeltjes uitgevoerd, waaronder het prachtige Sviatïy Bozhe van Georgy Sviridov en enkele delen uit de indrukwekkende Kanon Pokajanen van Arvo Pärt, nóg zo'n meesterwerk uit de 20e-eeuwse koorliteratuur.

Het Concert voor Koor vraagt om een groot koor dat kan bulderen en kan fluisteren. Tegelijkertijd vraagt de complexiteit van de harmonieën om grote subtiliteit. Het Wagenings kamerkoor Musica Vocale en het Oost-Nederlands Kamerkoor uit Doetinchem, beide onder leiding van dirigent Rob Vermeulen, zijn elkaars gelijke voor wat betreft klankkleur, koorcultuur en niveau. In het verleden werkten de koren al vaker samen, onder meer in 2009 met Beethovens Missa Solemnis, begeleid door Het Gelders Orkest. In 2011 voerden beide koren ook al het Concert voor Koor van Schnittke uit en gingen er onder meer mee op tournee naar het vermaarde Al Bustan Festival in Beiroet.

Alfred Schnittke, Concert voor Koor

Concerten door het Oost-Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale o.l.v. Rob Vermeulen

• zondag 25 februari - Martinikerk, Doesburg, 15:30 uur

• zaterdag 10 maart - Petrus Canisiuskerk (Molenstraatkerk), Nijmegen, 20:15 uur

• zondag 11 maart - St. Nicolaikirche, Kalkar, 19:00 uur

• vrijdag 23 maart - Pieterskerk, Utrecht, 20:15 uur

• vrijdag 22 juni - Gudulakerk, Lochem, 20:00 uur

Meer informatie: www.musicavocale.nl en www.oostnederlandskamerkoor.nl

Contact: Minke Hylarides (PR Musica Vocale) pr.musicavocale@gmail.com