Lezing: Hoe kiezen wij ons eten?

24-09-2018, 09:55 | Lezersnieuws | Bert Jansen

Datum:

dinsdag 2 oktober 2018, 19:45

Locatie:

Droevendaalsesteeg 2
Forum
Wageningen

Lezing: Hoe kiezen wij ons eten?

Op dinsdag 2 oktober begint het nieuwe lezingenseizoen van het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap. De aftrap wordt gedaan door prof. Denise de Ridder, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij gaat in op de keuzes die wij maken over ons eten, en waarom dat niet altijd de meest gezonde keuzes zijn. Zoals gebruikelijk begint de lezing om 19.45 uur en is hij voor iedereen gratis toegankelijk in het Forumgebouw op de Wageningse Campus (gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, zaal C.222, 2e verdieping).

Wij nemen zo?n 200 beslissingen over eten per dag: van wat we kopen in de supermarkt tot of we een tweede keer opscheppen bij de maaltijd. De meeste beslissingen zijn onbewust omdat we over het algemeen niet nadenken over onze keuzes. Dat maakt het lastig om te doen wat velen van ons wel willen maar niet in praktijk brengen: gezonder of minder eten.

Het onderzoek van Denise de Ridder richt zich op de vraag wanneer en hoe mensen in staat zijn hun eigen gedachten, acties en emoties te reguleren in het licht van de doelen die ze nastreven. In het bijzonder gaat het daarbij om de vraag hoe individuele eigenschappen als het vermogen tot zelfcontrole en planning mensen kunnen helpen om ongezonde verleidingen te negeren. Hoe kunnen mensen zichzelf helpen om zich meer te gedragen in lijn met wat ze zelf willen, maar vaak nalaten te doen?

Aan de Universiteit Utrecht bestudeert Denis de Ridder onze voedselkeuzes. Zij kijkt hoe gezonde keuzes gemakkelijker en aantrekkelijker kunnen worden. Zij kijkt specifiek naar de aspecten die het menselijk beslissen be?nvloeden, en naar de mogelijkheden om die keuzes te be?nvloeden.