• Herdenking 4 mei in Oosterbeek

    -

Herdenking 4 mei in Oosterbeek: geef vrijheid door

22-04-2016, 00:00 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 4 mei 2016, 18:45 tot 20:35

Locatie:

Oosterbeek

Op woensdag 4 mei aanstaande herdenkt Oosterbeek alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het programma duurt van 18.45 tot 20.35 uur.

Om 18.45 uur start een Stille Tocht naar de Algemene Begraafplaats Oosterbeek Zuid vanaf het binnenplein van het gemeentehuis. Om 19.15 uur is er een kranslegging en een voordracht van kinderen op de begraafplaats. Na terugkomst van de Stille Tocht bij het gemeentehuis, wordt het programma verder vervolgd met Taptoe, twee minuten stilte, kransleggingen en voordachten. Aanwezigen kunnen zowel op de begraafplaats als bij het gemeentehuis ook zelf bloemen leggen.

Het volledige herdekingsprogramma is na te lezen in het Oranjeboekje dat eind maart in Oosterbeek huis-aan-huis is verspreid of op www.oranjeverenigingoosterbeek.nl.

Wie herdenken we op 4 mei?

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog leven we in Nederland in vrede en vrijheid. Toch is er nog geen dag verstreken zonder dat ergens in de wereld een oorlog woedde. In al die jaren is Nederland bij meer dan vijftig oorlogssituaties en vredesoperaties betrokken geweest. Verschillende landen herdenken op een vaste dag in het jaar hun landgenoten die als gevolg van oorlog zijn omgekomen. De traditie van herdenken in Nederland is direct na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Landen die bij de Eerste Wereldoorlog betrokken waren, kennen een langere traditie van herdenken. De Nationale Herdenking vindt plaats op de avond voorafgaand aan 5 mei, de dag waarop in Nederland de bevrijding wordt gevierd. Al diegenen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid, voor het herstel van de rechtsstaat en de democratie en voor het opbouwen van een internationale rechtsorde, die vrijheid en mensenrechten respecteert, zijn wij dankbaar voor hun inzet.