• Freek en Florian - de mannen van de werkplaats

    Freek's Fietsenmakerij
  • In april is er hard gewerkt aan het opzetten van de winkel

    Freek's Fietsenmakerij

Freek's Fietsenmakerij zet Oosterbeek weer op de fiets

24-04-2016, 23:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 30 april 2016, 09:00 tot 16:00

Locatie:

Oosterbeek

Op 30 april openen Freek en Florian de deuren voor alle fietsende Oosterbeekers in Freek's Fietsenmakerij. Een fietsenmaker die terug gaat naar de kern van het ambacht: met een werkplaats als kloppend hart. Na het tragische faillissement van Fiets Expo in maart, concludeerden de twee jonge werknemers van het bedrijf vrijwel onmiddellijk dat Oosterbeek niet zonder fietsenmaker kan. Het leegstaande pand aan de Poststraat bleek een ideale locatie die bovendien direct beschikbaar was. De maand april is er keihard gewerkt om een volwaardige werkplaats op te bouwen die past bij de eigenzinnige visie van de twee mannen.

Werken met hoofd, hart en handen

Freek (34) en Florian (25) sleutelen hun hele leven al aan fietsen. Ze vinden elkaar in de wens om te repareren, maar vooral om mensen weer op weg te helpen. Florian is een bekend gezicht in Oosterbeek, op zijn 15e wandelde hij Fiets Expo in en hij ging nooit meer weg. Geen wonder dat hij in Oosterbeek wilde blijven. Freek startte ooit een studie Biologie in Wageningen maar concludeerde al snel dat hij met zijn handen en zijn hoofd wil werken en niet de hele dag met zijn neus in de boeken wilde hangen. Zo begon hij zijn carrière als fietsenmaker en heeft vele werkplaatsen in het land gezien. Zijn droom om zelf aan het roer te staan van een Fietsenmakerij komt met deze stap tot vervulling.

Elke fiets moet blijven rijden

Het groene gevoel heeft Freek echter nooit meer los gelaten en voert hij nu waar mogelijk door in zijn Fietsenmakerij. Freek: "We werken natuurlijk cradle to cradle; al het afval wordt gescheiden, het licht brandt op groene stroom en waar mogelijk kies ik de duurzame hoogwaardige onderdelen. Want laten we wel wezen: een fiets is een product voor op de weg; geen wegwerpproduct. Elke fiets moet zo lang mogelijk blijven rijden." Dus kiezen ze voor kwaliteit; geen snelle fastfood plastic oplossingen, maar vakmanschap en ambacht.

Werkplaats als kloppend hart

De werkplaats is het hart van de Fietsenmakerij. Het sleutelen gebeurt middenin de winkel en klanten kunnen al vanuit de etalage zien waaraan gewerkt wordt. Natuurlijk worden er ook fietsen verkocht. Freek heeft gekozen voor 2 Nederlandse merken die goed aansluiten bij de Fietsenmakerij: Azor en Multicycle. Degelijke, goed afgewerkte, sterke Hollandse fietsenmerken die lang meegaan en voor ieder wat wils bieden. Geschikt voor lange mensen, papa's of mama's met groot transport en natuurlijk ook in elektrische variant.