• Manon Saur, Landscape, 2016

  Manon Saur
 • Manon Saur, Landscape, 2014

  Manon Saur
 • Manon Saur, Landscape, 2014

  Manon Saur
 • 'Between Landscapes' t/m 10 maart 2017 in Fletcher Hotel Doorwerth

  Manon Saur

Expositie 'Between Landscapes': schilderijen van monumentaal formaat in Fletcher Hotel Doorwerth.

24-08-2016, 17:01 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 11 september 2016, 17:00 tot vrijdag 10 maart 2017, 17:00

Locatie:

Kabeljauwallee 35, Doorwerth
Fletcher Hotel-Restaurant Doorwerth-Arnhem
Doorwerth

Manon Saur is de kleindochter van de voormalige eigenaren van het Fletcher Hotel Doorwerth, destijds nog genaamd: Hotel de Branding. Op haar dertiende verhuisde zij met haar ouders naar Australië, maar tot die tijd woonde Manon in Doorwerth en spendeerde veel tijd in het hotel dat bekend stond om haar golfslagbad. Nu keert ze, na vijfenvijftig jaar, weer terug naar de omgeving waarin ze opgroeide.

'Identiteit' is een thema dat vaak in het werk van Manon terugkeert. Zelf maakt zij een onderscheid tussen haar Europese en Australische achtergrond en gebruikt 'bomen' als symbool voor die identiteiten. De berk representeert haar Europese afkomst en de Gumtree verkiest zij om haar Australische identiteit te vertegenwoordigen. De landschappen die Manon schildert kunnen daarom gezien worden als een abstracte weergave van haar eigen identiteit.

"Mijn landschappen verbeelden de schijnbaar eindeloze ruimte om ons heen, terwijl wij mensen beperkt worden door een lichaam en een geest. Daardoor willen wij vaak ergens anders zijn, waardoor we de plaats waar we op dat moment zijn minder waarderen." - Manon Saur

Manon laat de beschouwer letterlijk 'tussen de bomen door' kijken naar een landschap dat verder weg gelegen is. Maar als men tracht om de bomen heen te kijken om meer van het tafereel te kunnen zien, blijkt dat onmogelijk. De voorstelling confronteert de beschouwer met de werkelijke ruimte, en maakt deze bewust zijn/haar plaats daarbinnen in het hier en nu.

De landschappen van Manon Saur zijn geïnspireerd door de natuur en omgeving waarin ze zich op dat moment bevond, alsmede door de plek waar ze in gedachten zou willen zijn.

De expositie is kosteloos te bezoeken.