• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Zwitserse vrouwen lijken klaar voor confrontatie met aartsrivaal Oostenrijk

HEELSUM Zondagmorgen werkten de Zwitserse voetbalvrouwen op het hoofdvel van RVW, op Sportpark Wilhelmina in Heelsum hun laatste training af in de aanloop naar hun openingsduel van het EK, dat van 16juli tot en met 6 augustus in diverse Nederlandse steden gespeeld gaat worden. Het keurkorps van bondcoach Martina Voss-Tecklenburg lijkt klaar voor het pikante openingsduel met aartsrivaal Oostenrijk, dat op een steenwordp afstand van Heelsum, op de Wageningse Berg verblijft. Dat duel zal maandag (aanvang: 18.00 uur) plaatsvinden in het stadion van Go Ahead Eagles, de Adelaarshorst.

 

Dick Martens

 

Het Zwitserse gezelschap fietste ontspannen van hun onderkomen, het Doorwerthse Fletscher Hotel, naar Sportpark Wilhelmina, om vervolgens de training te gaan hervatten. Aan alles was te merken, dat de eerste wedstrijd in aantocht was. Niet alleen werd er fanatiek en geconcentreerd getraind, ook buiten de lijnen was de aandacht voor de speelsters en hun bondscoach enorm. Een tiental camera's, waaronder ook die van de Oostenrijkse omroep ORF, legden de verrichtingen van de ploeg vast. Fotocamera's klikten onophoudelijk en ook de schrijvende pers maakte hun aantekeningen.

 

GOED GEVOEL Spelsystemen en standaardsituaties werden tot in den treure geoefend en de slotpartij was er een met een intensiteit en een beleving van een echte wedstrijd. Hoewel Tecklenburg-Voss de sessies een aantal keren, voor aanvullende aanwijzingen of op- en aanmerkingen onderbrak, was de geboren Duitse na afloop niet ontevreden en gaf aan, evenals haar speelsters, uit te zien naar de confrontatie met Oostenrijk. ,,Zeker op basis van de afgelopen trainingen, maar ook het feit dat wij hier goed en in alle rust kunnen trainen, geeft mij een goed gevoel. Het veld is nog steeds prima en de mensen van de club hier doen er alles aan om het ons naar de zin te maken. Er ontbraken vrijdag nog twee grote en verplaatsbare doelen die wij wilde gebruiken, maar via de beide voorzitters werd er snel geschakeld en ze staan er nu gewoon. Die gedrevenheid zie ik bij mijn spelers graag, maar zeker ook bij 'de mannen van de club'."

 

 

KNOPEN DOORHAKKEN De bondscoach gaf in een eerder interview al aan moeilijke beslissingen hebben moeten nemen om de definitieve selectie bekend te maken. ,,Ik heb echt knopen moeten doorhakken. Alle speelsters die in de voorselectie zaten verdienden eigenlijk een plaats in de selectie, maar ik moest keuzes maken en uiteindelijk is er een sterke 23-koppige selectie uitgekomen." Maar nu is de focus gericht op het bereiken van de kwartfinale. ,,Dat moet mogelijk zijn. Het team staat. We hebben een mix van ervaring en jeugdige speelsters, die ook de discipline heeft om zowel aanvallend te spelen, maar ook zich te laten terugzakken als dat moet. Die flexibiliteit hebben wij. Maar nu eerst Oostenrijk. We gaan zien wie er als winnaar van het veld gaat komen. Wij zijn er klaar voor."

 

 

MOOIE DINGEN Die mening is ook Lia Wälti toegedaan. De 24-jarige middenvelder, die in de Duitse Bundesliga sinds 2013 uitkomt voor Turbine Potsdam gaat ervan uit dat haar 47e interland een overwinning op gaat leveren. ,,Het wordt ook tijd dat het gaat beginnen. We zijn gemotiveerd en klaar om met Oostenrijk de strijd aan te binden. Natuurlijk geloof ik in winst. Wij hebben gewoon een prima ploeg met diverse speelsters die in de Bundesliga spelen en die de jonge speelsters op sleeptouw nemen en op die manier hun verantwoording nemen. Een groot gedeelte van de selectie was er twee jaar geleden toen we in Canada het WK speelden ook al bij. Ons doel is om in ieder geval van Oostenrijk en IJsland te winnen. Als dat lukt en wij naar de kwartfinale gaan, kunnen er nog mooie dingen gaan gebeuren."