• Archief BDUmedia

Vragen VVD over horeca Airborne Museum

OOSTERBEEK Het Renkums college vindt horeca onder voorwaarden, als aanvulling op het museumaanbod in het Airborne Museum, geen probleem. Dat blijkt uit vragen van de Renkumse VVD aan b en w.

De fractie van de VVD las half juni diverse berichten in lokale media dat het Airborne Museum een contract heeft gesloten met Buitenpoort Catering. En ambities zou hebben voor een 'horeca-achtig' programma. Maar het bestemmingsplan geeft helemaal geen horecabestemming aan het gebouw, zo concludeerden de liberalen na uitvoerig leeswerk door het bestemmingsplan. Daarom is de VVD benieuwd of dat wel getoetst is en of de vergunning aansluit bij het bestemmingsplan.

B en w antwoordt dat het Airborne Museum binnen het bestemmingsplan 'Plangebied Oosterbeek-Zuid' een maatschappelijke bestemming heeft. En hierin is ondergeschikte horeca toegestaan, maar dan wel tijdens openingsuren, tot 17.00 uur.

Tot op heden heeft het museum deze horeca als publieksfunctie in eigen beheer uitgebaat, vervolgt het college in haar antwoord. Hiervoor was in het museum ruimte ingericht als koffiekamer, en de al eerder afgegeven terrasvergunning past ook binnen deze 'ondersteunende' horeca, aldus het college.

Er is voor de leiding van het Oosterbeekse museum nog een drijfveer. Naar aanleiding van een publieksonderzoek wil het museum de ondersteunde horeca verbeteren als dienstverlening aan de bezoekers. Een gebruikelijke ontwikkeling in de museumwereld, stelt b en w verder. Om de kwaliteit van de dienstverlening op een hoger niveau te tillen, besteedt het museum de horeca uit. Daarvoor is een volwaardig aanbestedingsproces gevolgd. Voor de aanbesteding zijn verschillende lokale partijen benaderd die hebben meegedongen. Uiteindelijk gaat het Airborne Museum in zee met Buitenpoort Catering, exploitant van de Westerbouwing.

Buitenpoort moet nog wel een drank- en horecavergunning aanvragen. Bovendien moet deze passen in het bestemmingsplan.