• Feike Klomp Tekst

Vazen krijgen een gezicht

OOSTERBEEK Haar voorliefde voor portretten is groot. Sterker, portretschilder Hannet Rodenrijs ziet overal in de wereld bijzondere, mooie of intrigerende mensen die ze graag wil vereeuwigen. Ze werkte met bekende en onbekende mensen. Haar portfolio is inmiddels indrukwekkend. Ze is vol ideeën, inspiratie vindt ze op een onverwacht moment, bij wijze van spreken 'op de hoek van de straat'.

Feike Klomp

,,Zo ben ik van mening dat je niet alleen mensen, liefst levensgroot, op doek kunt afbeelden. Er zijn ook voorwerpen die zich uitstekend lenen om er een portret op te schilderen. Het 'verbijzonderen' van voorwerpen, ik word er blij van. De mogelijkheden zijn eindeloos", vertelt ze in haar atelier in Oosterbeek. ,,Kijk dit is een mooi gezicht op een dienblad."

VAAS Met die insteek in het achterhoofd, kwam ze een tweetal jaar geleden op het idee om gezichten op vazen te schilderen. Een uitdaging, want een grote hoge glazen vaas is natuurlijk rond. Voorwaar een uitdaging om hier een gezicht in de juiste verhoudingen op te krijgen. ​Daarin is Hannet Rodenrijs meer dan geslaagd. Ze laat een paar voorbeelden van bekende gezichten zien. Direct valt het 'meisje met de parel' (Johannes Vermeer) op. ,,Maar ik heb ook Marilyn Monroe, Maria Callas, violiste Janine Jansen of een leeuw op vazen geschilderd. Ik krijg sowieso voor mijn werk als portretschilder veel inspiratie door reizen. In welk werelddeel dan ook. Er zijn zoveel mooie mensen. Van arm tot rijk. Boeiend."

Ze maakt de vazen 'met gezicht' ook in opdracht. ,,Dan is de sky the limit. Stel je wilt je geliefde op een vaas? Of je wilt iemand verrassen? Het kan." Voor het beschilderen van de glazen vazen gebruikt ze speciale verf en toebehoren, want het is natuurlijk glad materiaal om mee te werken.

Haar andere kracht en passie: portretten schilderen in series. Zo heeft zij een serie wereldiconen gemaakt met Nelson Mandela, Salvador Dali, Picasso en vele anderen. Trots laat ze een serie van drie schilderijen van een Afrikaans jongetje zien. Een verhaal in een notendop, in een oogopslag. ,,En dit is een portret van Marion Bloem. Prachtig dat ik haar mocht schilderen."

Een aantal van haar vazen is op dit moment te zien in Bloemenhuis Klimop. Info: www.hannetrodenrijs.nl.