• Fotografie Jan Boelens

Taptoe Oosterbeek nog steeds springlevend (video)

OOSTERBEEK De 42e editie van de Taptoe Oosterbeek was ook dit jaar uitstekend voorbereid. Pascal Melse is sinds 2004 betrokken bij dit Oosterbeekse evenement. Hij was zaterdag de tambour-maître van de March & Showband Rheden.

Maria Koster

Op het Raadhuisplein traden nog vijf andere bands op, zodat er veel te horen, maar ook te zien was. Het weer werkte goed mee en dat scheelde ook in het bezoekersaantal. Maar de entreegelden alleen zijn niet genoeg voor het bestaan van de Taptoe. Met subsidie van de gemeente en enkele sponsoren kan men ieder jaar weer rekenen op een feestelijke avond, aan de vooravond van de herdenking op het Airborne kerkhof. Dagenlang zijn muzikanten van de Airborne Malletband bezig geweest met de inrichting van het plein, dat na afloop ook weer opgeruimd wordt.

Om 20.00 uur begon het donker te worden en dan is er een fraaie belichting, die ervoor zorgde dat de showbands helemaal tot hun recht kwamen. De drum-en showfanfare Gelreband uit Dieren betrad als eerste het taptoeveld en koos voor muziek uit de film Superman. Het publiek werd meegenomen naar een land vol avontuur. Ook de meeslepende muziek van Hook, Peter Pan en Kapitein Haak ontbrak niet. De Airborne Malletband is in 2005 opgericht en hun repertoire is veelzijdig. Ze speelden nummers uit de jaren '60 en '70, maar ook hedendaagse muziek.

Speciaal voor deze Taptoe was er gezorgd voor extra slagwerk en basgitaar. Bad Romance van Lady Gaga, de Clown van Ben Cramer en Billy Jean van Michael Jackson zijn een goede keuze voor deze band, die een heel eigen timbre heeft. Journey to the Moon heet de show van Showband Irene uit Ede. In hun kleurrijke kostuums laat men muziek horen uit de televisieserie From Earth to the Moon en de maanreis vertaald in elementen en emoties houdt het publiek in de ban. De Marchingband DVS uit Katwijk besluit de avond met een flitsende show met verrassende contrasten. En na de volksliederen en de Last Post, door Jan Bakker, verliet iedereen het plein.

Bron video: PJG Janssen (YouTube)