• Alexander Prijs

'Phoenix kan een muziekwalhalla worden'

OOSTERBEEK Een lichte, open ruimte. Twee banken, een dj-tafel, een bar, een televisie met PlayStation. Het opgeknapte Phoenix O'beek is dé plek waar jongeren samen kunnen komen. Om elkaar te ontmoeten, van de straat te zijn, te werken aan de toekomst en muziek te maken. ,,Dit kan een muziekwalhalla worden", vertelt jeugdwerker Kevin Moorees.

Suzan van Loenen

,,Oubollig en verouderd", omschrijft Kevin, werkzaam bij Dynamo Jeugdwerk, de ruimte zoals die er een aantal maanden geleden uitzag. De organisatie wilde de plek onderin het gemeentehuis graag huren, maar daarvoor moest wel wat gebeuren. ,,We waren bijna tien maanden bezig met opknappen, maar zijn heel tevreden met het resultaat."

Veel mensen hielpen mee. ,,De gemeente regelde de vloer en de wc's. Wij verfden de muren samen met de jeugd." De oude bar en dj-boot braken ze af om een open ruimte te creëren. ,,We wilden een nette plek, waar jongeren zich welkom voelen en dat is gelukt." De vernieuwde Phoenix kon op 29 september feestelijk geopend worden.

OPEN MIC-AVOND Inmiddels is het jongerencentrum elke woensdag, donderdag en vrijdag geopend. Kevin: ,,Die inloopavonden vullen we wisselend in, maar we kijken ook naar nieuwe ideeën: een dj-cursus en themafeesten." Of bijvoorbeeld een Open Mic-avond. ,,Jongeren die gitaarspelen, zingen of zelfs een act als stand-up comedian doen: een avond waarop alles mag."

Ook werkt Dynamo Jeugdwerk samen met Muziek- en Dansschool Oosterbeek. Zo willen ze jongeren graag kennis laten maken met verschillende muziekinstrumenten. ,,Als ze naar de Phoenix komen, mogen ze een instrument gewoon uitproberen. Kijken of ze het wat vinden", vertelt Kevin vol enthousiasme. ,,En dan kijken we of iemand uiteindelijk verder wil met een instrument."

DUIDELIJKE REGELS Cultuur en muziek staan centraal in het Oosterbeekse jongerencentrum. Dat staat buiten kijf. Maar het is geen plek waar iedereen zomaar de boel op stelten kan zetten. ,,Er zijn duidelijk regels. Zonder dat ik een vaderrol wil vervullen, zijn normen en waarden hier belangrijk. We willen fatsoenlijk met elkaar omgaan." Dat maakt volgens Kevin ook dat de plek leefbaar, veilig én gezellig blijft.

Phoenix O'beek is een plek voor inspiratie. Waar niet alleen jongeren van de straat komen, maar waar alle jeugd uit de gemeente Renkum welkom is. ,,We willen met elkaar kijken wat er kan. Wat willen de jongeren?" Kevin hoopt dat er steeds meer mensen komen. ,,Uit alle hoeken is iedereen welkom. De focus ligt in de Phoenix op muziek, maar dat is geen voorwaarde. Iedereen die wil, mag komen."

VERANTWOORDELIJKHEID Wat Kevins droom is voor Phoenix O'beek? ,,Dat jongeren de sleutelhouder kunnen worden. Dat de 17-jarigen van nu, over een paar jaar de nieuwe jongeren kunnen ondersteunen." Hij hoopt dat de Phoenix zichzelf uiteindelijk draaiende houdt. ,,Het mooiste zou zijn dat jongeren zelf de verantwoordelijkheid krijgen, met elkaar samenwerken en elkaar zo inspireren."