• Jeroen Hendriksen leert in zijn boek 'Rimpelingen'aan kankerpatiënten om met autobiografisch schrijven weer grip op hun leven te krijgen

    Jet Kooderings

Oosterbeker schrijft autobiografisch boek voor lotgenoten

OOSTERBEEK Wanneer iemand te horen krijgt dat hij kanker heeft slaat dat in als een bom. De steen plonst diep in het water en veroorzaakt heel veel rimpelingen die lang doorwerken. Jeroen Hendriksen (71) ondervond dit zeven jaar geleden, toen hij te horen kreeg dat hij de ziekte van Waldenström heeft, een zeldzame vorm van bloedkanker. Hij merkte dat het hielp om er veel over  te praten, maar dat er nog een manier was om het te verwerken: autobiografisch schrijven.

Jet Kooderings

Het resultaat is zijn boek 'Rimpelingen', dat deze week is verschenen. In dit boek geeft Hendriksen handvatten om de rest van je leven op een goede manier invulling te geven. Aan de hand van zes thema's draagt hij over hoe je de essentie van je leven weer kunt vinden en welke route je nog wilt bewandelen. Het is een uniek boek geworden, met onderzoeks- en schrijfopdrachten, een boek waar je iets aan hebt.

Zijn vrouw Beatrijs van den Bos heeft het boek van illustraties voorzien, die zij maakte in het eerste jaar na de diagnose. ,,Als je kanker hebt is dat ook heel zwaar voor de partner, ineens is er voor allebei een ander toekomstperspectief", geeft Hendriksen aan. Beatrijs ging tekenen als uitlaatklep en maakte een soort dagboek om alles te verwerken.

IETS ACHTERLATEN Deze tekeningen heeft Jeroen Hendriksen bij zijn boek betrokken. Hendriksen zelf ging na de slecht nieuwsboodschap een opleiding volgen in opstellingen en deed workshops biografisch schrijven. Voor zijn gevoel bleven deze workshops teveel aan de oppervlakte, want wat je echt bezighoudt kwam niet aan de orde. Hij onderzocht bij zichzelf en bij anderen waar je het echt over zou willen hebben bij autobiografisch schrijven. Dat werd de inhoud van dit boek, waarmee Hendriksen een volstrekt nieuwe methode heeft ontwikkeld om patiënten te stimuleren in de rest van hun leven. Het geeft mensen energie en ze zijn er trots op. Het gevoel dat ze iets achterlaten voor de nabestaanden sterkt hen.

Het boek 'Rimpelingen' is te bestellen bij uitgeverij Kontrast in Oosterbeek en bij Jeroen Hendriksen. Op dinsdag 25 oktober geeft Hendriksen om 20.00 uur een workshop autobiografisch schrijven in de Kreek aan de Weverstraat in Oosterbeek.