• Feike Klomp Tekst

Monumentendag Wageningen trekt veel bekijks

WAGENINGEN De Open Monumentendag in Wageningen was er een met vele gezichten. Zaterdag en zondag zette ook Wageningen de deuren open van bijzondere gebouwen of woningen. Van de Grote Kerk, de Wederopbouwboerderij, de Vrijmetselaarsloge, Villa Arion tot Buitenplaats Oranje Nassau's Oord. Zo hield het herfstige weer bezoekers zaterdag niet tegen om de toren van kerk te beklimmen en de kerk vanbinnen te bekijken. Zondag stond vooral in het teken van overige rondleidingen en openstellingen op andere locaties.

 

Feike Klomp

In een kraam van de organisatie staat zaterdagmiddag de Wageningse Jola met plezier belangstellenden te woord die vragen hebben over de Open Monumentendag. ,,Er is veel interesse om de toren te beklimmen onder leiding van een gids. Mensen moeten zich daar voor inschrijven. De lijst is snel vol."

 

Jola vertelt tussen de vragen van bezoekers door dat het een hele kluif is om zo'n evenement te organiseren. ,,Daar zijn we zeker een jaar mee bezig geweest. We merken veel enthousiasme bij monumenthouders. Velen vinden het een eer om mee te doen en hun pand open te stellen. We zien niet alleen Wageningers, ook bijvoorbeeld Bennekommers bezoeken de dag." Ondertussen is haar collega Chris ook druk in gesprek met bezoekers die zich willen inschrijven voor de torenbeklimming.

 

STADSOMROEPER Voor de kinderen is er een puzzeltocht bedacht met verschillende vragen. De Stadsomroeper (Willem van Groenewegen) doet op de Markt vlakbij de kerk een duit in het zakje om mensen te lokken. ,,Boeren, Burgers en Buitenlui. Goed dat u meedoet aan deze puzzeltocht. Ik hoop dat u veel leert van deze tocht", zo laat hij luid en duidelijk horen. Uiteraard ontbreekt het niet aan een lekkere beloning als de kinderen de tocht met succes hebben afgerond. Een voorbeeld van een vraag: Bovenop het stadhuis wappert een vlag. De vlag bestaat uit twee kleuren. Welke kleuren heeft de Wageningse vlag?

 

WEDEROPBOUW Eenmaal in de kerk blijkt hoe groot de belangstelling is. Sommigen kiezen ervoor om gewoon even in de banken te zitten, anderen wachten op de volgende beklimming van de toren. Uit informatie blijkt dat de eerste kerk aan het marktplein in romaanse stijl is gebouwd nadat Wageningen stadsrechten kreeg in 1263. In 1945 werd de toren opgeblazen door de Duitsers tijdens hun aftocht. De wederopbouw kon pas in 1953 beginnen. Op 4 juni 1954 namen de Wageningers de Grote Kerk, ook wel Johannes de Doperkerk genoemd, weer in gebruik.

 

Zondag krijgen liefhebbers van bijzondere woningen of gebouwen de gelegenheid om een kijk je te nemen. Je kan zelfs een route afleggen. Een van de eyecatchers is het Schip van Blaauw met hoogleraarswoning. De woning doet qua bouwstijl, als je een beetje je fantasie gebruikt, denken aan een onderzeeboot (realisatie bouw in 1922). Zo zijn er deze dag 17 objecten te bewonderen. Deze zijn, heel toepasselijk, verdeeld in 'Boeren, Burgers en  Buitenlui', zoals de Stadsomroeper al riep.