• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

Meer aandacht voor de 'blauwe' kant van Renkum

OOSTERBEEK De motor klinkt vriendelijk, de ruime sloep vaart soepeltjes over de Nederrijn bij de Heveahaven. Vanuit de sloep is pas goed te zien hoe fraai het groen van de gemeente Renkum is. Sinds 17 juli organiseert Stichting Heveahaven rondvaarten met een thema, maar het is ook mogelijk om voor de lol met sloep, schipper, hapjes en drankjes erop uit te trekken. Sloepverhuur met schipper en rondvaarten. Heveahaven is duidelijk bezig met een 'blauwe' missie. Hoog en Laag vaart zelf mee.

Feike Klomp

 

,,We hebben twee sloepen en vijf schippers", legt Oscar Hollink, één van de drijvende krachten achter Stichting Heveahaven, achter het roer van de robuuste aluminium sloep uit. ,,In deze boot is plek voor maximaal twaalf passagiers (of max 800 kilo). Daarnaast beschikken we ook over een kleinere sloep geschikt voor max acht passagiers (600 kilo)."

THEMA Zo zijn er diverse thema-rondvaarten mogelijk. Hollink noemt een voorbeeld, terwijl hij met gemak een passerend plezierjacht 'ontwijkt'. Even vriendelijk zwaaien en de vaart in de richting Camping Oosterbeeks Rijnoever gaat door. ,,Neem het thema Slag om Arnhem. Dat doen we in samenwerking met het Airborne Museum. Passagiers krijgen op het water het verhaal te horen, verteld door een gids van het Airborne Museum. Hoe mooi is dat?"

Inderdaad een slimme zet van Stichting Heveahaven. De gemeente Renkum legt, bewust of onbewust, al jaren de nadruk op groen, maar met de Nederrijn als 'achtertuin' is feitelijk nog weinig gedaan. Zeker als het gaat om toerisme, zo is de gedachte van Hollink.

Collega-bestuurslid Simone Langhorst over het nieuwe aanbod: ,,Niet voor niets heet ons businessplan voor de Heveahaven 'Renkum met het gezicht naar de Rijn'. We kunnen nog veel meer doen met het water dat rijkelijk langs de gemeente stroomt." Terug naar de 'Grayburn', want dat is vanaf nu de naam van de grote sloep. Hollink: ,,Een knipoog naar de Slag om Arnhem. We vernoemen de boot naar Lieutenant John Grayburn aan wie het Victoria Cross is toegekend."

PLEZIERVAART Passagiers die met familie of vrienden willen varen kunnen ook een sloep huren. Dus los van thema-vaarten. Voor 10 euro per persoon per uur is het watervermaak laagdrempelig. Restaurant De Oude Herberg verzorgt op verzoek passende lunchpakketjes, sandwiches, zoutjes, borrelhapjes en drankjes om de inwendige mens tijdens de pleziervaart te verzorgen. ,,Daar werken we nadrukkelijk mee samen", benadrukt Hollink.

EXTRA Langhorst en Hollink hebben nog een nieuwtje: ,,Vanwege het succes van de haven (nu 49 ligplaatsen) zijn we aan het onderzoeken of we twaalf extra ligplaatsen kunnen realiseren. Op dit moment is er zelfs een wachtlijst."

 

En de 'Grayburn'? Die is maandag 17 juli door burgemeester Agnes Schaap gedoopt en officieel in de vaart genomen. Zij wenste beide sloepen een behouden vaart.