• Feike Klomp Tekst

Komst Papiermuseum nog onzeker

RENKUM Ze zijn al jaren bezig, de mensen achter Stichting Papiergeschiedenis Renkum-Heelsum. Hun droom: een Papiermuseum waar de geschiedenis van papiermaken in Renkum en Heelsum centraal staat. Toch raakt het geduld op. Er wordt al meer dan acht jaar over gesproken, maar het heeft nog niet geleid tot een concreet plan.

Feike Klomp

In hun vertrouwde uitvalsbasis op het terrein van Parenco geven Henk van Amerongen en Jan Hein Bannier een inkijkje in de laatste stand van zaken. ,,Wat ons verbaast, is dat de lokale politiek zo terughoudend reageert. Alleen Partij Renkumse Dorpen en een heel klein beetje D66 tonen interesse", vertelt Henk van Amerongen. Beiden vinden dat de tijd dringt. Aan Parenco en Schut Papier zal het niet liggen.  

STEUN Beide bedrijven staan vierkant achter de plannen, verklaarden zij nog dit jaar. Zowel directeur Geert Wassens (Parenco) als René Kort (Schut Papier) waren klip en klaar in hun getekende verklaring op 21 maart dit jaar: 'Een papiermuseum is voor onze regio van belang in het kader van educatie, het koppelen van verleden, heden en toekomst en het behoud van de cultuurhistorische waarde in de vorm van al het opgebouwde unieke bezit. Wij ondersteunen het initiatief voor oprichting van een papiermuseum dan ook van harte.'

VELP Inderdaad krijgt het Papiermuseum al jaren support van Partij Renkumse Dorpen. Deze fractie ziet veel in een fysiek papiermuseum in Renkum, zo liet John Bartels namens zijn fractie al meerdere malen weten. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota en het Meerjarenbeleidsplan, eind juni, kwam hij daar weer op terug: ,,Destijds werkte Renkum niet mee aan het Oosterbeekse initiatief om te komen tot een Geologisch Museum en dit voor onze gemeente te behouden. Het onderkomen bevindt zich nu in Velp met een vaste collectie bestaande uit mineralen, fossielen en gesteenten. Gaan we nu een mogelijkheid voor een modern in te richten papiermuseum verliezen?"

TIJD VOOR EEN BESLUIT Bartels vervolgt: ,,Het is toch onvoorstelbaar hoe deze initiatiefnemers in het ongewisse worden gelaten, terwijl vanuit de gemeentelijke organisatie door de twee afdelingen Vastgoed en Ruimtelijke Ordening deels schriftelijk bepaalde toezeggingen zijn gedaan, de afdeling Cultuur of Samenleving veel energie gestoken heeft in bedoeld project, de afdeling Economie positief heeft meegewerkt met betrekking tot het vinden van een locatie en het vorige en huidige college daarentegen alles in het vage laat. Het wordt nu na acht jaar praten toch echt tijd, dat er een besluit gaat vallen inzake de locatie voor een Papiermuseum te Renkum."

DUIDELIJKHEID Overigens behoort het voormalige klooster nog steeds tot de mogelijkheden, ondanks dat Renkum dit pand in de verkoop gaat zetten. Volgens beide bestuursleden lijkt het erop dat de Renkumse politiek inderdaad dit jaar nog duidelijkheid gaat geven, maar het geloof lijkt weg. Bannier: ,,We wachten met smart op duidelijkheid. Feit is dat wij allemaal een jaartje ouder worden, opvolgers niet staan te trappelen om het stokje over te nemen en dit museum hier op het terrein van Parenco zelf niet geschikt is voor publiek. Vanwege veiligheid en ruimte."

De oud-medewerkers van Parenco hebben in 27 jaar tijd een indrukwekkende collectie opgebouwd. Meer dan 10.000 items en talloze foto's. Van Amerongen: ,,We gaan er ook veel op uit. Onze activiteitenlijst is lang. Deze is vooral gebaseerd op educatie. Dat is erg leuk om te doen. Kinderen reageren er heel enthousiast op. Toch zie ik het steeds somberder in. Ik vrees dat Renkum een grote kans laat liggen."

Ondanks een Inspiratieboek, in 2015 overhandigd aan wethouder Erik Heinrich, plannen en vele gesprekken zetelt de stichting vooralsnog in de uitvalsbasis bij Parenco.