• Suzan van Loenen

Frans Marcus plukt de vruchten van meditatie

OOSTERBEEK Frans Marcus is 84 jaar oud en al meer dan twintig jaar houdt hij zich bezig met het verbinden van meditatie met het christelijke geloof. Het doel van de meditatie: een stukje dichter bij God komen. De meditatie zorgt ervoor dat Frans aan niemand een hekel heeft, maar het maakt van hem niet direct een beter mens. ,,Iedereen heeft zonden en ook ik ben geen heilige."

Suzan van Loenen

Op een zolderkamer van een karakteristiek huis in Rhenen bevindt zich het ruime kantoor van Frans. Een open ruimte met in een hoek zijn eigen plek ingericht om te mediteren. Hij doet aan stiltemeditatie volgens de christelijke traditie en leidt verschillende meditatiegroepen waaronder een in Oosterbeek. ,,Elke maandagavond rijd ik heen en weer om samen met zo'n zeven mensen te mediteren", vertelt hij enthousiast.

Elke avond heeft een vast programma met onder andere een gebed, het behandelen van een tekst en ontspanningsoefeningen. Maar centraal staat de stiltemeditatie van 25 minuten waarbij mantra's gebruikt worden. Korte gebedsteksten die degene die mediteert langere tijd herhaalt. Als afsluiting van de stiltemeditatie bidt de groep het Onze Vader. Frans: ,,Gelukkig kennen de meeste christenen dit gebed nog".

Het doel is om de meditatie ook de rest van de week toe te passen met dagelijkse meditatie. Zelf heeft hij tien jaar aan moeten wennen om elke dag te mediteren. ,,Dagelijks mediteren moet groeien. Daar heb je discipline voor nodig." Overigens zijn niet alleen christenen welkom. ,,Iedereen die openstaat voor de christelijke normen en waarden en graag wil mediteren, mag meedoen."

In mei 1997 kwam Frans via iemand in België bij een meditatiegroep in Den Bosch. Nederland kende weinig meditatie volgens christelijke traditie. Inmiddels is de organisatie breder verspreid, onder andere door de groepen die Frans opzette in Leersum, Rhenen en Wageningen. Anderhalf jaar geleden kwam daar de groep in Oosterbeek bij.

Een grote inspiratiebron voor de meditatie volgens christelijke traditie is John Main. Een man die in Kuala Lumpur in aanraking kwam met meditatie, maar zijn mantra's niet voort mocht zetten toen hij het klooster in ging. Frans: ,,Maar nadat hij ontdekte dat de christelijke woestijnvaders al mediteerden, kreeg hij toch toestemming. Hij hervond de christelijke meditatie."

En daar plukt Frans Marcus letterlijk de vruchten van. ,,Tegenwoordig doen veel mensen aan mindfulness of zen, maar deze meditatie is anders. Onze meditatie heeft niet als doel rustig te worden, maar om te komen tot de bron van het geloof. Je komt tot de vruchten van de geest." Liefde, zachtmoedigheid en zelfbeheersing zijn voorbeelden van deze vruchten die je verder helpen in het leven. ,,Je leert minder snel oordelen en veroordelen. Je hebt mededogen met anderen en dat verreikt je."

De meditatiegroep in Oosterbeek vindt plaats in De Oase, Lebretweg 2a, op maandagavond van 20.00 uur tot ongeveer 21.30 uur.