• Gerben van der Els (rechts) buigt zich over een gewonde soldaat.

    Jet Kooderings

Airborne Hospitaal: zoals het tijdens de septemberdagen was

OOSTERBEEK  Donderdag, vrijdag en zaterdag was EventTheater CO aan de Rozensteeg in Oosterbeek omgebouwd tot een Airborne Hospitaal, zoals dat er tijdens de Slag om Arnhem in 1944 heeft uitgezien.

Jet Kooderings

Het was allemaal net echt, de geur van ontsmettingsmiddelen, het oorlogsgeluid van overkomende vliegtuigen en veel gewonde soldaten. In het veldhospitaal was nog authentieke medische uitrusting te bewonderen, materiaal dat normaal in een museum in de vitrine staat. ,,Het is voor het eerst en volstrekt uniek dat we dit hier allemaal kunnen laten zien", geeft Gerben van der Els aan. Samen met Dicky Townsley uit Engeland organiseerde hij dit driedaagse evenement, waarvoor heel veel belangstelling was.

Townsley is een verzamelaar van medisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, slechts een paar mensen in zijn land doen dat ook. Via contacten met de re-enactment groep in Nederland werd besloten om dit jaar een veldhospitaal in te richten met medisch-Brits materiaal. De realistische aankleding, zowel binnen als buiten het gebouw, sprak zeer tot de verbeelding. ,,Deze kant van de oorlog is heel anders dan de militaire bewapening en een erg onderbelicht aspect van het geheel. De medische dienst was heel belangrijk", vertelt Gerben van der Els.

De eerste medische opvang was indertijd in het Elisabeth Gasthuis te Arnhem, daarna werden er noodhospitaals ingericht in Schoonoord en de Tafelberg in Oosterbeek. Alle mensen die daar medische hulp verleenden waren geschoold, in tegenstelling tot de ongeveer vijftig re-enactment soldaten in de zaal van het EventTheater, die alles naspelen en uitbeelden. Het is een stukje levende geschiedenis met geüniformeerd personeel. Tijdens demonstraties wordt een soldaat met een gebroken been voorzien van de zogenaamde Thomas spalk.

Dankzij deze spalk overleefde 80 procent van de gewonden indertijd een beenbreuk tegenover 20 procent daarvoor. Ook de penicilline werd voor het eerst gebruikt, wat veel levens heeft gered. Op een andere brancard wordt een soldaat binnengebracht met een grote hoofdwond, die zorgvuldig wordt behandeld door de 'medische staf'. ,,Het lijkt nu allemaal wat primitief, maar toen was dit het beste wat er geboden kon worden'', geeft Van der Els als commentaar.