• Giel vist het zwerfafval uit de stadsgracht

  Wageningen Schoon
 • De brandweer takelt de kano's over de stuw

  Wageningen Schoon
 • De brandweer takelt de kano's over de stuw

  Wageningen Schoon
 • De opschoonvaart is een leuke gezinsactiviteit

  Wageningen Schoon
 • De kano's liggen klaar bij het WICC

  Wageningen Schoon

Geslaagde opschoonvaart door Wageningse stadsgracht

14-05-2018, 10:56 | Lezersnieuws | K.

Zo’n 50 Wageningers visten afgelopen zondag 181 kilo zwerfafval uit de stadsgracht tijdens de tweede opschoonvaart van Wageningen Schoon. De opschoonvaart is een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. Vanuit de kano’s hoorde je enthousiaste én ontstelde geluiden. “Wat ligt er veel, je wordt er fanatiek van” en “Deze aansteker doet het nog!”.

Wageningen Schoon, dat doen we samen! Wageningen Schoon organiseerde op 13 mei de 2e opschoonvaart door de stadsgracht. Elke keer werkt Wageningen Schoon samen met ondernemers, organisaties en bewoners. De gemeente zorgt voor bootjes, de kanovereniging De Bovenste Polder voer mee met hun eigen kano’s, de Brandweer takelde de kano’s over de stuw en het WICC zorgde voor koffie en thee. De Wageningse kunstenaar Marcel Reulen nam bovendien twee zakken met zwerfafval mee om daar een kunstwerk van te maken. Maar het meeste werk werd verzet door de 50 enthousiaste Wageningers die in de kano stapten. Eén van de jongste deelnemers was helemaal in z’n nopjes met zijn gevonden waterpistool: “En hij doet ’t ook nog, er zit al water in!”. Hij was zo trots op zijn vuilniszak met afval dat hij de zak mee naar huis wilde nemen. Dat vond zijn moeder te vies, maar het waterpistool mocht wel mee.

Inspiratie Hugo Hoofwijk, coördinator Wageningen Schoon: "Vorig jaar organiseerden we de eerste opschoonvaart. Die was geïnspireerd op de geweldige actie van Giel (11 jaar) die met zijn kano de Wageningse stadsgracht schoonmaakte na het Bevrijdingsfestival. Onze eerste opschoonvaart was een groot succes, daarom is er vandaag weer één. Na het Bevrijdingsfestival maakten de gemeente en ACV geweldig snel de stad weer schoon en wij dragen graag bij door de stadsgracht aan te pakken". Ook dit jaar was er extra hulp van Giel, die zelf als eerste in het water lag met zijn kano. Hij kon niet wachten om de gracht aan te pakken.

Plastic soep De stadsgracht is een verzamelplaats voor zwerfafval. Dat komt niet alleen in het water terecht, maar ook in de vogelnesten. Zwerfafval lost langzaam op in het water. Vissen en andere waterdieren eten die stukjes op en zo komt plastic uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Het is dus extra belangrijk dat zwerfafval op tijd uit het water wordt gehaald.

Opschoonacties Kijk voor de volgende opschoonvaart en andere activiteiten van Wageningen Schoon op www.wageningenschoon.nl.